donderdag, januari 08, 2009

De Postma-doctrine (door Miebeth Zalfjes)

Sinds Kerst is het koud in ons land. En sinds Kerst voorspelt het KNMI telkens dooi op langere termijn. Maar we zijn nu twee weken verder. Het vriest nog steeds en het blijft nog even vriezen. Zelfs het KNMI heeft nu de kansen op een dooiaanval naar beneden bijgesteld. Diverse andere meteorologen hebben het aanhouden van de winter wél voorspeld. Omdat zij niet klakkeloos kijken naar de computerprognoses, maar ook rekening houden met de Postma-doctrine. Die doctrine is niet genoemd naar de schaatser, maar naar Klaas Rienk Postma, een van de beste weerkundigen van ons land ooit. Zo is Postma de eerste meteoroloog geweest die de volle omvang van de stormvloed in 1953 wist te voorspellen.

Maar Postma was dus ook de bedenker van de Postma-doctrine. En die houdt min of meer in dat resultaten uit het verleden wel degelijk garanties kunnen bieden voor de toekomst. Anders gezegd, 's winters herhalen bepaalde patronen zich vaak. Waar het weer al eens voor de koudste oplossingen koos, blijkt dat daarna vaker te gebeuren. Daarom heb je zo vaak zachte winters met alleen maar zacht weer en zijn strenge winters meteen veel kouder dan het gemiddelde. Sterker nog, gemiddelde winters komen weinig voor. Dit jaar zitten we duidelijk in een koude golf. Wil dat meteen zeggen dat het koud zal blijven? Dat niet. Zelfs de Postma-doctrine kan niet tegen een sterke dooiaanval op. Maar bij twijfel... blijft het koud.

8 opmerkingen:

ted zei

Waar blijft de Elfstedentocht? In het zuiden vriest het harder. Kunnen we niet een Acht Zalighedentocht organiseren langs de dorpen die tot de Acht Zaligheden behoren: Eersel - Duizel (vroeger: Duisel) - Steensel - Knegsel - Wintelre (Wèntelsel) - Reusel - Hulsel - en Netersel?

Jan Paul zei

Er varen zelfs nog gewoon schepen op de Elfstedenroute. Zo ver is de tocht nog weg. Er zijn wel plannen om de alternatieve Elfstedentocht in Brabant te houden. Misschien komen de Zaligheden dan ook aan bod.

Anoniem zei

En als de Grote Gerrit Hiemstra op donderdag zijn collega's uitnodigt voor een grote NOS-schaatstocht op de Ankeveense plassen? Kun je dan op een dikke ijslaag rekenen? ja toch wel? Hoe diep zijn die plassen eigenlijk?
Marijn

Jeska zei

Ik heb notabene in Eersel gewoond. Dat lijkt ook een eeuwigheid geleden.

Een schaatswedstrijd is leuk vermaak.
In tegenstelling tot zo’n Dakar Rally wat in mijn beleving verspilling, verwoesting en vervuiling is. Of ben ik nu een grote zeurpiet?

Jeska zei

Dit past bij wat ik hierboven schrijf. Beetje cynisch, dat wel.
En een knappe imitatie van Stephen Hawking, Miebeth.

http://www.youtube.com/watch?v=WGoi1MSGu64&NR=1

Jan Paul zei

Gerrit Hiemstra kun je altijd vertrouwen, Marijn. En als al zijn collega's aan het schaatsen zijn wordt de kans op een goede voorspelling alleen maar groter.

Grappig filmpje Jeska! Vooral bij de Hawking-imitatie. Ik kom net terug van een lezing in Zeeland en heb vanuit de trein precies het landschap gezien van het plaatje bij dit stuk. Heel Walcheren was veranderd in een kerststukje. Onbeschrijfelijk mooi.

maicher zei

leather handbags
bags
bag
handbag
handbags

Anoniem zei

Even een bedenking bij de "Postma doctrine": is het niet vanzelfsprekend dat in een koude winter nota bene, de 'zachte' verwachtingen koud uitvallen? Het is in feite een drogreden, en wel een bevestiging van het gevolg. Als de zachte verwachtingen niet koud uivallen is het geen koude winter, simpel.