vrijdag, januari 30, 2009

Alles van het schaap


In de kantine van het busstation van Reykjavík kun je een halve schaapskop naar binnen werken en niemand die ervan opkijkt. Omdat ik zelf geen vlees eet heb ik het nooit uitgeprobeerd. Ik kan me voorstellen dat het goed te doen is. IJsland is een modern land vol pizza's, hamburgers en cola, maar daarnaast zijn de oude eettradities nog springlevend. Ik zou zó een lijstje kunnen maken van lekkere, bijzondere of verbazingwekkende gerechten. Keus genoeg.
Nu het economisch slecht gaat is de belangstelling voor de traditionele gerechten extra groot. Dat is logisch.IJsland was eeuwenlang een straatarm land en veel IJslands eten is schaarste eten: je gebruikt zoveel mogelijk en gooit zo min mogelijk weg. Heel zinnig dus. Daar kunnen we nog iets van leren. Neem bijvoorbeeld slátur. Gemaakt van de stukken schaap die wij links laten liggen. Je kunt sláturpakketten kopen: een schaapskop, een flinke fles bloed en orgaanvlees. Ik vond een filmpje voor wie het thuis wil uitproberen. Eigenlijk zocht ik materiaal voor de Kinderboekenweek. Ik wil dan op scholen iets gaan vertellen over IJslands eten en vooral over eten in de Vikingtijd.
Op een aantal IJslandse basisscholen maken ze samen met de kinderen slátur, zelfs op kleuterscholen doen ze dat, heb ik me laten vertellen. Cultuuroverdracht. Maar iets zegt me dat ik dit filmpje beter niet op een Nederlandse basisschool kan laten zien. Er wordt in verteld dat het echte sláturmaken niet meer zo populair is, maar dat is inmiddels achterhaald. Het gaat heel goed met de sláturpakketten.
Hier het filmpje.
Gepost door Marjolijn

4 opmerkingen:

Ionica zei

Nog weinig enthousiasme voor slátur hier! Ik geloof dat ik in crisistijden liever over ga op tulpenbollen.

corien zei

ik ga toch liever voor de kippenkoppen. Die kun je bij ons in de supermarkt krijgen en ze zijn heel goedkoop. Het schijnt dat kinderen er slimmer van worden. Van kippenkoppensoep dus.
Corien (Indonesië)

Jan Paul zei

Slátur doet me denken aan die keer dat we in Frankrijk per ongeluk andouillette hadden gekocht. Dat was alleen voor Sien een succes. Maar ook in Frankrijk gaat een dier helemaal op en dat is beter dan de helft weggooien zoals we hier doen.

Aan alles komt een eind, dus ook aan skivakanties en een open blog. Ik verander de code zo weer naar de oude. Alle gastbloggers heel erg bedankt!

ted zei

Maar ik had nog het originele recept voor exotische, gelardeerde varkenssnuit met gevulde neusgaten op je weblog willen zetten!
Nou ja, wie wat bewaart heeft wat.
Enfin, bij ons heb je ook eten dat tamelijk raar is: kopvlees, kalfstong, bloedworst, zwezerik, ossenstaart, en tenenkaas, en niet te vergeten hom en kuit.