zondag, december 28, 2008

Topdrie van verrassende nieuwe inzichten

Hier een van mijn eigen topdrieën: drie schokkende nieuwe inzichten waarmee ik dit jaar geconfronteerd werd.

3: Amsterdam is misschien tweehonderd jaar ouder dan gedacht.

Ik zet hier nog 'misschien' omdat een aantal archeologen munitie aan het verzamelen is om de theorie van Chris de Bont aan flarden te schieten. Toch is de kans groot dat hij gelijk heeft, en dat betekent dat het eerste hoofdstuk van Kinderen van Amsterdam opnieuw geschreven moet worden. Maar niet alleen mijn boek. Álle boeken over de geschiedenis van de stad zijn ineens gedateerd.

2: Al het wetenschappelijke onderzoek naar onze voeding is subjectief.

Een glaasje rode wijn is gezond. Chocolade heeft gezonde eigenschappen. Van zuivel word je slank. Deze wijsheden zouden we niet hebben als de producenten van deze voedingsmiddelen geen kapitalen hadden geschonken aan onderzoekers om dit aan te tonen. Onderzoek naar gezonde voeding is daarom per definitie bevooroordeeld. Halve waarheden worden bovendien als hele feiten gepresenteerd om de (bijna letterlijke) suikeroompjes te vriend te houden. Dat betekent dat we zeker niet alles moeten geloven wat er allemaal over voeding wordt beweerd.

3: De aarde warmt misschien helemaal niet op door kooldioxide

Stel dat een arts je vertelt dat je nieren er dringend om medische redenen uit moeten. Zijn collega's zijn het ook met hem eens. Dan laat je je nieren direct verwijderen, toch? Maar stel nou dat er 30.000 collega's van hem zijn die zeggen dat het laten weghalen van je nieren geen enkele zin heeft? Wat doe je dan? Op dat punt staan we in het klimaatonderzoek. Kooldioxide hoeft helemaal niet zo'n boosdoener te zijn als veel meteorologen zeggen. Steeds meer wetenschappers komen tot de conclusie dat er wellicht heel andere oorzaken zijn voor de opwarming van de aarde. Maar zij krijgen nauwelijks een stem.

3 opmerkingen:

Edward zei

Mooi, origineel lijstje!
Gisteravond zag ik een nieuwe quiz, gepresenteerd door Arthur Japin, waar het om weetjes gaat die gek en raar zijn, maar waar. Zoals het feit dat de eerste indianen de schepen van de kolonisten die aankwamen echt niet zagen, ook al lagen ze voor hun neus. Ze kónden ze niet zien, omdat hun brein het begrip nog niet kende. Intrigerend.

costume jewelry zei

cool blog

alerts zei

gucci purse
cheap gucci
cheap gucci
gucci wallets
prada