dinsdag, december 23, 2008

Topdrie van Alexander: lastminute kerstcadeautjes die sowieso goed zijn

Cd: Emiliana Torrini – Me and Armini

Cd-winkeltafereeltje. Een man en een vrouw van in de vijftig, beschaafde types, vragen de verkoper om een tip. Ze zoeken een cd voor iemand die best een brede muzieksmaak heeft, eigenlijk alles wel leuk vindt, maar niet heel mainstream, maar ook niet al te buitenissig. De verkoper had nog wel meer klanten te bedienen: ‘In welke hoek zoekt u het dan?’ Ik stond ernaast en wees hierop. ‘Een IJslandse zangeres,’ zei de verkoper, ‘die Torrini heet.’ Echtpaar: ‘Oh, IJslands.’ Ik: ‘Maar met de IJslanderigheid valt het mee. Het is gewoon een erg goede cd.’ Verkoper, tegen het echtpaar: ‘Daar heeft hij zeker gelijk in.’ Het echtpaar was content.

Boek: Markus Zusak – De Boekendief

Er is iets raars met dit boek. Stap de landsgrenzen over en iedereen kent het. In Duitsland loopt iedereen weg met ‘Die Bücherdiebin’. In Engeland is ‘The Book Thief’ aan zijn zoveelste nieuwe omslag toe, in de zoveelste midprice-paperbackuitgave. In de VS ligt het stapelshoog in vliegveldboekwinkels. Dit Tweede-Wereldoorlogsverhaal over een jong meisje, verteld vanuit het oogpunt van de Dood himself, is een aanrader voor jong en oud en voor liefhebbers van literatuur en liefhebbers van een spannend verhaal. Maar tot Nederland is die blijde boodschap nog niet doorgedrongen. Echt waar: léés dat boek! (Er zijn nog veel meer mooie boeken verschenen, maar dit kun je dus zowel aan je broertje als aan je tante of buurvrouw geven.)

Scheurkalender: Peter’s Zeurkalender 2009

Weinig dingen zijn zo niet-nodig om te hebben als scheurkalenders, maar van weinig dingen heb je zo veel plezier, een jaarlang eenmaal daags, als van de Zeurkalender van Peter van Straaten. Het enige nadeel is dat het een beetje een afgezaagd cadeau is, dus dat iemand (of een groep iemanden) je misschien al voor was en er drie Zeurkalenders onder de kerstboom blijken te liggen, voor vader en voor moeder en ook nog voor broertje. Maar dan is zusje er nog. Die vindt hem ook leuk. En anders houd je hem zelf. Geen gezeur.

6 opmerkingen:

Jan Paul zei

Wat er hier met De Boekendief aan de hand is, geldt omgekeerd voor Kinderen van Amsterdam. In het buitenland kijkt iedereen muf en ongeïnteresseerd de andere kant op als je het over het boek hebt.

ted zei

Nou ja, dat lijkt me niet zo heel verwonderlijk. Zou men hier naar de winkel hollen voor: Kinderen van Wenen?

Katrien zei

Aaaah, ja! De boekendief! Heerlijk! En sinds ik dit blog ontdekt heb daarmee ook "Kinderen van Amsterdam" én die "van Nederland". Nu alleen nog gaan lezen!:-) En ja, verder is 't akelig stil in België rond "Kinderen van..." Maar niet als 't aan mij ligt in 2009...:-)

Ingrid zei

Joh, Jan Paul, ze balen gewoon dat ze het zelf niet geschreven hebben. ;-)
Fijne kerst!

runescape money zei

can u leave ur phone number to me???

materials zei

I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!
jordan shoes