donderdag, december 18, 2008

Olievlekken in de lucht


Eergisteren zijn we met de trein naar Steinkjer gereden. Daar is het inderdaad nog een stuk eerder donker dan in Trondheim. Steinkjer kan beter geen reisdoel op zich zijn, maar de reis langs besneeuwde bergen en een fjord is wel de moeite waard.

Gisteren was de mooiste dag tot nu toe. Røros staat terecht op de Unesco-erfgoedlijst. Het is een mooi houten dorpje, in deze tijd ingepakt door een dikke laag sneeuw. Maar wat we daar in de lucht zagen was eigenlijk nog veel bijzonderderder. Ook voor de Noren zelf, want een Noorse dame vertelde ons dat zij het nog nooit had gezien. Ik vermoed dat het paarlemoerwolken waren: prachtig gekleurde cirruswolken hoog in de lucht. Groen, geel, oranje, roze en in die rare golfachtige vormen. Erg mooi.

Geen idee hoe ze aan die kleuren komen. Volgens mij heeft het niet zo veel met het noorderlicht te maken, maar het zou best kunnen van wel.

5 opmerkingen:

Ted zei

Merkwaardig, ja! Misschien komen die kleuren door zonlicht dat gebroken wordt door waterdruppels in de lucht, ongeveer zoals bij een regenboog.

Ingrid zei

Wow, wat ontzettend mooi!
De wolken van de onderste foto zou ik wel kunnen verklaren doordat het licht van de zon die net achter de horizon staat, de cirrus (ijskristallen) in de hogere luchtlagen beschijnt.
Maar de wolken op de eerste foto zijn net verfklodders. Zo heb ik ze nog nooit gezien. Héél apart!

Heb je de foto's zelf gemaakt, Jan Paul?
Dan stuur je ze zeker wel naar de Cloud Appreciation Society!
Hoe zou Gavin Pretor-Pinney de onderste wolken classificeren?

Jan Paul zei

Het gekke is dat de kleuren zich helemaal niet volgens de volgorde van de regenboog manifesteerden.

Ik zal de verklaring voor het verschijnsel nog even opzoeken in de Wolkengids. Op Wikipedia is ook een antwoord te vinden als je bij 'parelmoerwolken' kijkt.

Deze foto's komen van internet. We hebben er zelf ook een paar gemaakt, maar die zijn vast allemaal mislukt.

nike shoes zei

cool blog

googler zei

After reading the information, I may have different views, but I do think this is good BLOG!
runescape powerleveling