maandag, december 08, 2008

Elfstedentocht?

Gemiddeld is de kans op een Elfstedentocht volgens klimaatwetenschappers eens in de 18 jaar geworden. Ze vermelden daar nog bij dat dit getal niet precies hoeft te kloppen, maar het zal 'ergens tussen de 7 en de 64 jaar' zitten. Nou, daar heb je wat aan. Nee, dan is het veel interessanter om naar de zonneactiviteit te kijken. (Zie ook het stukje dat Miebeth over Henrik Svensmark schreef. Een hogere activiteit betekent minder wolken en hogere temperaturen.) Daar heb je wél wat aan. Kijk maar naar de grafiek.

Over het algemeen is de kans op een Elfstedentocht het hoogst als de zonneactiviteit laag is. Of liever gezegd, de kans op een 'it gaet on' is nihil als de activiteit hoog is. Er zijn twee uitzonderingen in 1947 en 1956, maar die zijn te verklaren aan de hand van zware vulkaanuitbarstingen. Die zorgen ook voor meer wolken en lagere temperaturen.

Gek genoeg zijn er desondanks nog wel zeer koude winters mogelijk met veel zonneactiviteit, al is de kans daarop wel een stuk kleiner. Maar kennelijk voldoet zo'n strenge winter niet aan de eisen voor een Elfstedentocht.

Kijk nu eens naar de zonneactviteit in 2008. Die stevent af op een all-time low...

Geen opmerkingen: