vrijdag, november 21, 2008

Wat voor winter krijgen we?


Zojuist zijn de eerste sneeuwvlokken van het winterseizoen 2008/2009 gesignaleerd. Brengt ons bij de vraag: wat voor winter krijgen we? Zoals gebruikelijk doet het KNMI daar geen enkele voorspelling over. Da's jammer. Iedereen begrijpt wel dat je op zo'n lange termijn niets met zekerheid kunt zeggen en dat je zo'n voorspelling dus met een fink pak zout moet nemen. Maar een gokje wagen kan toch wel.

De meeste weeramateurs doen dat wel. Negen van de tien keer voorspellen die eindelijk eens een koude winter, maar door schade en schande wijs geworden gaat hun prognose steeds meer richting zacht. Daarmee hebben ze een kans van 80% dat ze gelijk hebben. Niemand voorspelt overigens een Elfstedentocht...

Piet Paulusma durft ook een gokje te wagen. Volgens hem krijgen we een normale winter. Dus met soms een wat koudere periode met sneeuw en schaatsmogelijkheden, en verder vooral veel zachte omstandigheden.

De site weersinformatie.com voorspelt een koude winter. Geen elfstedentocht, maar wel vorst vanaf Kerst, een koude januari en een nog veel koudere februari.

Het onvolprezen sneeuwverwachting.nl houdt zich net als het KNMI afzijdig, maar houdt rekening met het feit dat we de komende dertig jaar weer eens wat lagere temperaturen zouden kunnen krijgen. Een koude winter ligt daarmee veel meer voor de hand dan de gebruikelijke zachte van de afgelopen jaren.

wie zoals ik 'as we speak' sneeuwvlokjes wil zien vallen klikt hier: http://majas.se/pages/axis.php.

11 opmerkingen:

Jan Paul zei

Het was hier zelfs vijf minuten wit na een onvoorstelbare hagelbui.

Ingrid zei

We hebben weer veel weer vandaag, om met E. Kroll te spreken. Sneeuwt het al bij jou, Jan Paul? Hopelijk gaat het hier dit weekend even sneeuwen.

Voorlopig waait het hier alleen nog maar zó ontzettend hard, dat de wolken versneld vooruit gespoeld worden, net zoals in het prachtige Cloudbusting-filmpje.
Nieuwerkerk aan den IJssel glipt voorlopig tussen de buien door.
Wij hebben hier zelfs regelmatig zon. Mijn kat heeft me de hele ochtend suf gemauwd omdat ze per se de tuin in wilde (niet dat daar enige logica in zit, want onze tuin op N.O. vangt al weken geen zon meer). Maar toen ik haar buiten liet, werd ze zó de tuin door geblazen dat ze snel met haar oren in de nek weer naar binnen rende. De held. Nu ligt ze op de vensterbank boven de kachel. Eindelijk rust.

Ingrid zei

De link naar de sneeuwvlokjes doet het bij mij niet. Jammer.

Ik kan me wel herinneren dat er een script bestaat waarmee je het op je website kunt laten sneeuwen. Je kunt geloof ik zelfs de valsnelheid en aantal vlokjes per vierkante centimeter aangeven.

Jeska zei

En is de Enkhuizer-Almanak er al op nageslagen?

Jan Paul zei

Zelfs Sien vond het maar niets buiten. Maar we moesten tóch naar de dierenwinkel.

De Enkhuizer Almanak heb ik niet, Jeska. Maar er zijn sneeuwuilen gesignaleerd en de ganzen hebben hun verenkleed extra ingevet, hetgeen op een langdurige kouaanval zou wijzen.

We zijn gewaarschuwd.

Jeska zei

Bij wijze van curiositeit lag vroeger de Enkhuizer Almanak bij ons op tafel.
Ik lees net op de site (Jahaa Enkhuizer almanak heeft een eigen site) dat de weervoorspellingen in de Enkhuizer zijn gebaseerd op de theorie van de zogenaamde omkeerdagen.
Wow.

Slikte Sien weer zo'n heel knauwbotje door? Ongelooflijk, een illusionist is ze.

coen zei

Ik moest hier al een uitweg graven van de deur naar de weg. Het is overal verblindend wit. De helicopter van het ziekenhuis vliegt af en aan. Zag zonet de eerste ijsbeer.

Jan Paul zei

Sien weigert te knagen (een duidelijk teken van onweer op komst).

En ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de rayonhoofden bij elkaar zijn geroepen.

Alexander zei

Het is daar in Zweden (op Stenmans webbbbkamera) al donker! Vier uur! En al donker!

Jan Paul zei

Maandag zou er in Noord- en Midden Nederland wel eens een behoorlijk pak sneeuw kunnen vallen.

Het KNMI en Piet Paulusma denken van niet, maar anderen vinden van wel.

Ingrid zei

Gina, bij jou is het vast al helemaal wit, of niet?