maandag, november 17, 2008

Na regen komt zonneschijn (door Miebeth Zalfjes)

Wat is regen? Gecondenseerde waterdamp of gesmolten sneeuw, zou je denken. Dat klopt ook voor respectievelijk 99.999 en 99.9 procent. Maar er is meer. Water condenseert nooit zomaar. En het kristalliseert ook niet zomaar uit tot ijs. Daar zijn condensatie- en vrieskernen voor nodig. Zolang die er niet zijn blijft damp gewoon damp. Ook als het kouder is dan nul graden. Die kernen bestaan uit piepkleine deeltjes. Boven zee zijn het soms minuscule zoutkorreltjes die uit verdampte golfspetters zijn vrijgekomen. Boven land is het vaak stof (en bij ons soms heel fijn Saharazand).

Zo kan het dus dat het soms zwaar bewolkt is, terwijl er geen spat regen uit de lucht valt: geen condensatiekernen in de buurt. En het verklaart ook waarom het in grote steden soms veel harder kan sneeuwen dan op het platteland. De rookdeeltjes boven een stad zijn uitstekende kristalkernen.

Met deze kennis is het dus eenvoudig om mooi weer te maken. Je hoeft alleen maar wat condensatiekernen boven de wolken te strooien die op je af komen. Ze regenen of sneeuwen dan vanzelf leeg. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. De eerste keer dat dit op grote schaal gebeurde was tijdens de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Bij de laatste Spelen schijnt het ook het geval te zijn geweest.

Trouwens: het is een mooie clip, maar zó werkt het in elk geval niet:

7 opmerkingen:

Jeska zei

Machines, uitvindingen, daar houd ik van. Hoe gekker hoe beter. Leuke clip!

Jan Paul, even over je profiletekst. Dat klopt niet hoor. Heel jammer, maar wij hebben echt de leukste hond ter wereld.

Jan Paul zei

We hebben de oorkondes van Unesco hier in ons bureau liggen, Jeska. Echt waar.

En bij het G20-overleg kwam het ook ter sprake. Dat was het enige punt op de agenda waar volledige overeenstemming werd bereikt.

Maar ik zal het tekstje aanpassen om op niet teveel tenen te trappen.

Jan Paul zei

Zo. Veranderd.

Jeska zei

Maar het DPKO bekroonde Biggels tot liefste hond. Eveneens oorkondes aanwezig. Sien de leukste, Big de liefste. Een winnend paar.

En Heavy Metal. Say hi to Queens of the stone age for me.

Jan Paul zei

Ja het DPKO is niets voor Sien. Die heeft niks met vrede.

ted zei

Ik was op Aruba en daar zie je regelmatig dode honden en katten op de weg liggen. Die lopen gewoon de straat over en kijken niet op of om. Zielig, hè?

Jeska zei

Ja... dat is zeker zielig, Ted. Getsie.