zaterdag, november 29, 2008

Hoe gordeldieren de geschiedenis veranderen (door Miebeth Zalfjes)

Op het heden hebben ze relatief weinig invloed. Maar gordeldieren hebben wel een enorme impact op de loop van de geschiedenis. Nou ja, dat kúnnen ze hebben. Dat beweren tenminste Astolfo Araujo en José Marcelino van de Universiteit van 
São Paulo. Zij hebben in een 460 pagina's tellend rapport aangetoond dat deze beestjes met hun gegraaf de herkomst van een acheologisch artefact met enkele honderden jaren kunnen veranderen. De twee wetenschappers beweren niet dat het al op grote schaal gebeurd is. Ze tonen alleen middels diverse modellen aan dat het mogelijk is. In hun levenswerk 'The Role of Armadillos in the Movement of Archaeological Materials: An Experimental Approach' tonen zij diverse manieren waarop een gordeldier een object kan verplaatsen: horizontaal, verticaal, diagonaal en een combinatie daarvan.
Maar goed dat deze hinderlijke lastposten voor de wetenschap niet in onze contreien voorkomen. Aan de andere kant werpt het wel een nieuwe vraag op: welke invloed hebben mollen en woelratten op ónze geschiedenis?

2 opmerkingen:

ted zei

Waarom zou het gordeldier eruit gepikt zijn? Er zijn wel meer dieren die veranderingen kunnen aanbrengen in aardlagen. Is dit dier het grootste dat ondergronds aardlagen omwoelt?

Jan Paul zei

Ze zijn op het idee gekomen nadat ze bij een opgraving zagen hoe een gordeldier een voorwerp ondersteboven keerde...