maandag, november 24, 2008

De ster uit het verleden (2)


Zo zág hij er ooit uit: als Neil uit The Young Ones. Die vredelievende Neil die altijd de klos was, wat er ook gebeurde. Een typisch geval van 'bad karma.' The Young Ones duurde maar van 1982 tot 1984, maar is zo vaak herhaald - nu zelfs weer op de Nederlandse televisie - dat deze rol Nigel Planer onsterfelijk heeft gemaakt. Zelfs nu hij daarna ongeveer tienduizend andere rollen gespeeld. Veel van die rollen waren zó anders dan die van Neil, dat het publiek waarschijnlijk niet eens in de gaten had naar wie ze keken. En áls ze het wisten, dan waren ze soms teleurgesteld omdat zijn rol totaal niet op die van Neil leek.

Planer doet ontzettend veel. Naast rollen in televisieseries en films doet hij ook de stemmen van veel tekenfilmfiguren. Maar hij staat ook geregeld op de planken in theatervoorstellingen en musicals. Daarnaast schrijft hij ook nog eens boeken en scenario's. Bijna allemaal comedy.

Klinkt allemaal vrolijk, maar dat is Planer totaal niet. Hij is twee keer gescheiden, is jaren in therapie geweest en omschrijft zichzelf ook als uiterst 'grumpy and sad.' Uiteindelijk lijkt hij toch nog behoorlijk op Neil.

Om dan toch maar weer vrolijk af te sluiten, alle afleveringen van The Young Ones samengevat in anderhalve minuut.

3 opmerkingen:

Ingrid zei

Och, goeie ouwe Neil 'Nothing Good Goes Unpunished' Pye.

Maar je laatste zin begrijp ik niet (ook niet zonder de 's' van 'alles'). Moet daar nog een link of filmpje ingeplakt worden?

Jan Paul zei

Oeps. Dank je! Nu staat-ie er.

Anoniem zei

Goed zo Ingrid!
Ik denk dat we dezelfde herhaling hebben gezien, zondagavond. Ik voelde me meteen weer puber. Gewéldig vond ik ze, en inderdaad hele scenes uit het hoofd opzeggen. Meesterlijk en onovertroffen is de manier waarop Vyvyan aantoont of het lampje in de koelkast aan of uit is met de deur dicht.
Jan Paul, bedankt voor het opvangen en uitwerken van mijn hint!
Gegroet, Marijn