woensdag, november 19, 2008

Amputeren (door Miebeth Zalfjes)

Stel. Je arts zegt dat je ernstig ziek bent en dat je been geamputeerd moet worden. Hij is niet de enige, veel van zijn collega's zijn het met hem eens. Tegelijkertijd zijn er ook diverse artsen die zeggen dat je helemaal niet ziek bent en dat het zinloos is om het been weg te halen. Wat doe je?Op dat punt staan we nu met het CO2-beleid. De maatregelen die de CO2-uitstoot moeten tegengaan zijn uiterst drastisch, maar zijn ze ook nodig? En hebben ze überhaupt effect?

De Deense wetenschapper Henrik Svensmark heeft aangetoond dat niet de CO2, maar de zonnekracht invloed heeft op het wereldwijde klimaat. Dat zit zo.

Watermoleculen moeten condenseren om een wolk te kunnen worden. Hoe dat proces precies verloopt is uiterst ingewikkeld, maar kosmische straling speelt daarin een belangrijke rol. Die straling komt van supernova's, sterren die geëxplodeerd zijn en een enorme hoeveelheid straling op ons afvuren. Die straling wordt echter voor een deel tegengehouden door de zon. Hoe actiever de zon, hoe minder straling, hoe minder wolken, hoe hoger de temperatuur op aarde.

Dat is de theorie. Maar hoe zit het met de praktijk? Svensmark en enkele collega's bestudeerden de zonnekracht en kosmische straling van de afgelopen miljoenen jaren en vergeleken die met de temperatuur op aarde. En wat blijkt? Er is een angstaanjagende correlatie. Veel sterker dan die van de temperatuur en de hoeveelheid CO2 in de lucht.

Amputeren? Of toch maar niet?

8 opmerkingen:

ted zei

Als maatregelen zo drastisch zijn dat ze onomkeerbaar zijn - en dat ís amputeren in het algemeen - zou ik het niet doen. Nou las ik in de Consumentengids weer dat olie helemaal niet zo goed is en dat je dieetmargarine moet eten. Ja zeg, zo blijf je aan de gang: als er één komt die zegt dat iets goed is, dan komt er wel een ander - of dezélfde na een poosje! - die zegt dat het niet goed is. En wel goed. En niet goed. En wel goed. En niet goed.

Jan Paul zei

Olie niet goed? Dan maar hopen dat ze in de landen rond de Middellandse Zee - waar de minste hartklachten voorkomen en de meeste olie wordt geconsumeerd - als de wiedeweerga een vertaalde versie van die Consumentengids krijgen.

Het wordt tijd dat er eens iemand een heel goed boek over eten en drinken schrijft waarin de waarheid nu eens duidelijk verteld wordt.

ted zei

Ik was dat van plan, maar ik heb begrepen dat iemand anders het gaat doen. :-)

coen zei

Jullie hebben het zeker niet over Het Grote Krokettenboek?

Jeska zei

Er zijn voortdurend golven van informatie door nieuwe invalshoeken. Wie vertelt de waarheid?
Ik luisterde gisteren naar een programma waarin wetenschappers over dimensies spreken. Er zouden 11 dimensies zijn, gescheiden door ‘membranen’. Het is een golf informatie waarin de string theory past. Ook bijzondere ideeën over zwaartekracht kwamen aanbod. Buitengewoon interessant allemaal maar de waarheid..?
CO2-uitstoot aanpakken lijkt mij geen kwaad kunnen maar dat er meerdere factoren een rol spelen geloof ik ook graag.

Jan Paul zei

Het heeft Svensmark jaren en jaren gekost om een wetenschappelijke publicatie te krijgen. Telkens werd zijn artikel om dubieuze (nooit wetenschappelijke of inhoudelijke) redenen geweigerd.

Als je op de site van het KNMI op zijn naam zoekt, krijg je een artikel over hem uit 1997. Het KNMI spreekt hem overigens niet tegen.

Nu het tij langzaam dreigt te keren krijgt hij eindelijk wat meer erkenning.

Hij heeft overigens ook veel tegenstanders. Maar het grootste deel daarvan heeft zijn werk nooit gelezen.

Michiel zei

Alle reden voor aandacht voor deze slimme Deen. Het gebeurt helaas maar te vaak dat nieuwe gedachtes in de wetenschap geen kans krijgen doordat ze niet passen bij de Al Gore gedachte en daarmee niet 'in de mode zijn'...

Jan Paul zei

Deze Svensmark heeft zojuist tijdens een klimaatdebat in Kopenhagen een hartaanval gekregen. Maar het gaat inmiddels weer goed met hem. Hij is buiten levensgevaar.