zaterdag, oktober 25, 2008

Water en geloof

God geeft, God neemt. Het zou zo een spreekwoord kunnen zijn. Maar het echte spreekwoord is: de zee geeft en de zee neemt. Toeval?

Bloglezer Marijn wees mij deze week op de correlatie tussen streng gelovigen en het directe gevaar van water in hun woonplaats. Zeeland, Kampen, De Betuwe en de oostelijke kant van de vroegere Zuiderzee met plaatsen als Urk, Staphorst en Genemuiden: allemaal plaatsen die ooit bedreigd zijn door het water. De kracht van al dat water moet een gevoel van nederigheid hebben opgeroepen. En in nood leert men bidden. Is er dus sprake van een logisch verband? Het zou zo maar kunnen.

Marijn werkt bij Unicef. Als product manager verkoopt hij daar (kerst)kaarten en cadeaus. Het is handig voor hem als hij het aanbod exact kan afstemmen op de postcodes. Met een druk op de knop kan hij daarom 'waterrijke' postcode koppelen aan de verkoop van religieus getinte kaarten en daar zo een aantrekkelijk slaatje uit slaan. Maar helaas. De data-analist bij Unicef kon echter geen enkel verband ontdekken in de verkopen uit het verleden...

Geen opmerkingen: