vrijdag, oktober 31, 2008

Science fiction voedsel (door Jacobus Kervel)

Ferran Adriá begon zijn carrière zoals zoveel koks: als afwasser. Zo werd hij al op jonge leeftijd ingewijd in de geheimen van de Spaanse keuken, misschien wel de meest onderschatte cuisine ter wereld. En zo kon het dat hij al op zijn 22e als kok aan de slag kon in het chique restaurant El Bulli. Daar kreeg zijn talent pas echt de ruimte, met spectaculaire gevolgen. Al achttien maanden later was hij er de chef. Onder zijn leiding werd El Bulli niet alleen een driesterrenrestaurant, het werd ook regelmatig verkozen tot het beste restaurant ter wereld.

Nog veel spectaculairder zijn de gerechten die hij er serveert. Iedere gast kan rekenen op een waanzinnig dertiggangenmenu. Elk jaar is er een compleet nieuwe kaart waar Adriá een half jaar aan gewerkt heeft. In die periode is het restaurant ook gewoon dicht, tot groot verdriet van de duizenden mensen die op de kilometerslange (en groeiende) wachtlijst van het restaurant staan.

Nou stond hier oorspronkelijk een filmpje onder over El Bulli, maar op Youtube zijn alle leuke filmpjes over het restaurant verwijderd. Geen idee waarom. Maar voor straf hieronder een filmpje over een recept van de grote concurrent, The Fat Duck, van Heston Blumenthal. Hier zie je hoe ze gebakkeneimetspekijs maken. Enjoy!

3 opmerkingen:

corien zei

tis zo donker! Of komt dit filmpje niet door de Indonesische censuur heen?
Corien (Jakarta)

Jan Paul zei

Het filmpje is van Youtube gehaald, Corien.

Ik heb het nu vervangen door een ander filmpje.

Selamat makan!

Corien zei

terima kasih, enak dong! De antiporn bill is er net door hier, dus je weet maar nooit.