woensdag, oktober 22, 2008

Help! Mam! Er ligt een verschrikkelijk boek in de winkel!


'... en zo waren Mohammed en Ali fijn op straat aan het spelen, totdat die gemene Geert de Viller eraan kwam. 'Jullie moeten weg hier' zei hij boos. 'Jullie moeten naar Marokko!' 'Ja maar we zijn hier in Nederland geboren. We zijn nog nooit in Marokko geweest!' riep Ali nog. Maar dat maakte geen indruk op de boze man. 'Jullie zijn moslim, dus jullie moeten het land uit.'

Nederland zou op zijn kop staan als er een kinderboek werd uitgebracht met deze tekst. Voor- én tegenstanders van Wilders zouden zeggen dat het veel en veel te ver gaat. En terecht natuurlijk. Je mag iemands ideeën en uitspraken niet tot deze letterlijke Jip- en Janneketaal vereenvoudigen en uit hun verband rukken.

Logisch.

Maar niet in Amerika. Daar heb je boeken als 'Help! Mom! There Are Liberals Under My Bed!'. En de teksten daarvan zijn net zo erg en slecht als de regels hierboven:

De dikke senator stak zijn vlezige hand uit naar Tommy en vroeg: ‘Hebben jullie wel belasting betaald?’ Tommy’s rode petje zakte een beetje scheef en hij keek naar Lou. Wat was dit nu? Wat deed deze meneer bij hun limonadestalletje? En waarom moesten ze hem een deel van hun zuur verdiende spaarcentjes geven? Dat was niet eerlijk!

Democratische varianten zijn er ook. En beide soorten boeken verkopen als een tierelier. Alles is geoorloofd in liefde, oorlog en Amerikaanse verkiezingen.

Ik denk dat ik nog maar even wacht met 'Kinderen van politiek Den Haag.' Hoewel, misschien kan 'Help! Mam! Femke Halsema ligt in mijn bed!' nog wel. Maar dan als voorlichtingsboek.

Met dank aan Thomas voor de tip!

Geen opmerkingen: