dinsdag, oktober 14, 2008

De bekentenis van Ruud

Afgelopen vrijdag was dus de presentatie van het Verleden van Nederland. Uniek aan die avond was het lijstje met sprekers: eerst premier Balkenende, daarna Wim Kok en ten slotte Ruud Lubbers. Die laatste had een mooie anekdote.

Lubbers vertelde dat stadhouder Willem de Derde in 1688 in zijn dagboek schreef: 'Vandaag had ik een merkwaardige ervaring. Ik was hier in Londen om te onderhandelen over de voorwaarden waaronder ik koning van Engeland zou kunnen worden. Maar wat zij vroegen bleek te zijn wat al lang in de Nederlanden geldt.'

Gek genoeg komt die passage in geen enkel dagboek van Willem de Derde voor. Hij staat ook niet in de geschiedenisboeken. Hij komt uit de grote duim van Lubbers zelf. Lubbers bedacht het tijdens een top met onder andere Mitterand en Thatcher. Mitterand zat enorm op te scheppen over de Franse Revolutie, die volgens hem als blauwdruk diende voor de democratie in heel Europa. Thatcher ging daar woedend tegenin en brulde 'Nonsense! Utterly nonsense!' Lubbers zag daarop zijn kans schoon en zei: 'Als ik even mag... Toevallig las ik vandaag het dagboek van Willem de Derde en...' toen kwam de zelfverzonnen passage.

Mitterand en Thatcher wisten daarop niets meer te zeggen. Maar misschien komt dat óók uit de duim van Lubbers.

2 opmerkingen:

Gina zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Gina zei

Oeps, dat was ik eerder.

Jan Paul, Nino zei vandaag ineens ergens tussendoor dat ie iets over jou gelezen had, ik vertel hem namelijk veel en snel van dingen die ik doe of lees (op internet), maar het was wel blijven hangen dat ik een weblog bezoek van een kinderboekenschrijver hahaha. Toen ie me dat zei, zei een klein stemmetje dat er dan zeker iets gewichtigs aan de hand moest zijn als hij over jou gelezen had, hij wist niet meer precies wat en had je naam eerder vanuit een ooghoek gezien... nou, kom ik hier en is er de voorbije periode veel gebeurd, mooi hoor. PROFICIAT, van harte :-)

Die Gouden Griffel zal wel lang een Gouden Gniffel blijven :-)