dinsdag, september 02, 2008

Schliemann's list

Niet elke archeoloog kan zeggen dat hij het ontdekken van het oude Troje op zijn cv heeft staan. Heinrich Schliemann wel. Hij signeerde bij voorkeur met het onbescheiden 'Hij die Troje heeft opgegraven.' Maar Troje was niet zijn enige belangrijke ontdekking. Hij gold dan ook als verreweg de belangrijkste archeoloog van zijn tijd. En hij kwam over de vloer bij alle groten der aarde. Keizers, koningen en admiralen. Zo ook bij onze koningin Sophia.

Hij had een zeer plezierig verblijf bij haar op Huis Ten Bosch. Onze vorstin was zeer geïnteresseerd in al zijn archeologische heldendaden. Als dank voor zijn verblijf stuurde hij later enkele van de mooiste artefacten uit zijn privécollectie. De koningin was er zeer verguld mee.

Na haar dood schonk de koningin haar eigen collectie aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Die waren aanvankelijk blij, maar dat veranderde toen ze de stukken in handen kregen. Waren ze wel echt? In elk geval één stuk was zonneklaar vervalst.

Enkele jaren geleden werd het mysterie definitief opgelost, toen de complete correspondentie van Schliemann werd geopenbaard. In een kattenbelletje aan zijn vrouw schreef Schliemann: 'Lieveling, wil je voor mij nog wat beeldjes kopen bij die antiquair in de Plaka. Ik moet nog een cadeautje sturen aan die aardige koningin.'

8 opmerkingen:

marieke zei

De vraag is natuurlijk heeft hij ooit gezegd dat het echt spul is. Of dat dat maar gewoon is aangenomen.
Ik vind het vooral heel grappig. :)

Jan Paul zei

Ik kom geegeld bij onze huidige vorstin over de vloer en bij haar thuis is ook niet alles even authentiek. Ze heeft een paar Broods die duidelijk vals zijn.

En ze heeft een paar Kabouter Buttplugs die ook niet van Paul McCarthy zijn.

marieke zei

Goh.

Jan Paul zei

Tja.

marieke zei

hmhm.

Jan Paul zei

Tiswat.

ted zei

Pff.

Jan Paul zei

Nou...