zaterdag, september 20, 2008

Power to the paddenstoel (door Miebeth Zalfjes)


Paddenstoelen kunnen de wereld redden. Onze voorouders (we zijn evolutionair gezien pas 600 miljoen jaar geleden van ze afgescheiden) hebben alles in zich om onze planeet leefbaarder te maken. Ze kunnen op zes manieren ingezet worden om het voortbestaan van de mensheid te redden.

1 Diverse experimenten hebben aangetoond dat zelfs de zwaarste metalen en voor 95% door schimmels kunnen worden afgebroken. Effectiever en beter dan welke andere methode. De niet-afbreekbare restanten afval kunnen daarna eenvoudig worden verwijderd. Er zijn zelfs schimmels die zenuwgassen omzetten in een onschuldig prutje. Ook landbouwafval is met gemak op grote schaal af te breken. Zo verandert zelfs de smerigste gifbelt in een paradijsje vol bloemen, planten en insecten.
2 Overal waar door bossen door ontginning dreigen te verdwijnen, omdat de grond droog en onvruchtbaar is geworden, kan de grond met behulp van de juiste schimmels weer vruchtbaar worden gemaakt. Schimmels houden vocht vast en fungeren als watervoorraad.
3 Paddenstoelen vormen een onschatbare bron van medicijnen. Niet alleen penicilline. Ze zijn zelf een van de oudste en meest succesvolle levensvormen op aarde en overleven onder de zwaarste omstandigheden. Het eerste leven op aarde bestond uit schimmels. De farmaceutische industrie heeft de mogelijkheden van schimmels nog maar net omarmd, maar de resultaten zijn nu al boven verwachting.
4 Paddenstoelen groeien ontzettend snel. Dat maakt ze tot een buitengewoon belangrijke voedingsbron. Vooral ook omdat ze zoveel belangrijke mineralen en voedingsstoffen bevatten.
5 Eerste experimenten hebben aangetoond dat het mogelijk is om paddenstoelen te gebruiken om op rendabele en commerciële schaal brandstof te maken. Het zal nog een aantal jaren duren, maar ooit zullen we ‘mushroom-farms’ hebben waar we onze energie vandaan halen.
6 Diverse schimmels werken beter als pesticide dan welk chemisch goedje dan ook. Een keer wat sporen achterlaten is voldoende. Zodra de schadelijke insecten zich melden groeien de schimmels en laten ze vanzelf weer nieuwe sporen achter. Goedkoop, efficiënt en 100% ecologisch verantwoord.

Er is ook een keerzijde. Nu op grote schaal allerlei diersoorten en gewassen dreigen uit te sterven gebeurt ook hetzelfde met schimmels. We moeten dus snel zijn en de paddenstoelen een handje helpen. Voor wat hoort wat, immers.

3 opmerkingen:

ted zei

Wat moeten we doen om de paddenstoelen te redden? Gebakken champignons terugplaatsen in de natuur? Geen paddo's meer gebruiken? Ophouden met zwammen?

Jan Paul zei

Oh dat is heel eenvoudig. Kleine gebaren hebben al een enorm effect. Zo kun je bijvoorbeeld bejaarde boleten helpen met oversteken, de zwambulance bellen bij het zien van een gewonde paddenstoel in het bos en natuurlijk een extra peentje in je schoen doen rond vijf december.

Gina zei

en niet te vergeten, Nederland of Holland is HET land van de (schimmel)kaaskop, toch?