woensdag, augustus 06, 2008

Mensen wíllen bedrogen worden

Gisteren verloor Uri Geller weer eens een rechtszaak tegen Youtube. Geller wilde dat een filmpje waarin James Randi (over wie ik al een paar keer heb geblogd) zijn trucs ontmaskerde van de site wordt gehaald. Waarom Geller al die moeite deed is onduidelijk. Randi ontmaskerde hem al eerder in een veel bekeken televisieprogramma, en dat schaadde Gellers populariteit allerminst. Bovendien is hij zo vaak ontmaskerd, dat het niet meer uit moet maken. Toets op Youtube maar eens "Uri Geller Cheat" in.

In hetzelfde filmpje dat Geller van Youtube wil halen maakt Randi ook korte metten met televisie-evangelist Peter Popoff. Popoff genas mensen in de naam van de Here Jezus en wist zonder te vragen welke kwalen iedereen had. Randi toonde via afluisterapparatuur aan dat al die informatie via Popoffs vrouw kwam. Er leek gerechtigheid te zijn, want niet veel later raakte Popoff failliet. Niemand trapte meer in deze nare man, toch? Oh jawel. Popoff is al jaren gewoon weer terug op televisiezenders over de hele wereld en verdient meer dan ooit. Tja, dan vraag je erom.

Gelukkig valt er ook te lachen om dit soort televisiedominees. Kijk maar:

6 opmerkingen:

Gina zei

nou, da's dus de was doen met de slappe lach als je aan de wijze woorden van dochter Kelly denkt :-)

het is allemaal erg triest, eigenlijk. mijn moeder heeft een vriendin die van slechtziend naar blind-aan-een-oog ging en wanhopig zocht ze haar heil in figuren als jomanda. zo zijn mijn ouders (mijn vader met tegenzin maar die wou mijn moeder niet alleen naar zo'n bijeenkomst laten gaan) met die vriendin dus een keer naar jomanda gegaan. en zo kwam het dat ik een keer bij m'n ouders kwam, die vriendin op bezoek en allemaal flessen met water op de salontafel bij de televisie. ik vroeg "waar is dat voor?" en mijn moeder antwoordde dus dat ze wachtten op het programma van Jomanda die de flessen water zou instralen, dan kon haar vriendin dat water drinken en het zou heilzaam zijn blabla.
nou. ik ben toen zeer zeer kwaad geworden en heb nog net niet de flessen van tafel af gekeild.
mijn moeder 'deed mee' om haar vriendin (weduwe) te steunen en mijn vader vond het eigenlijk ook maar niks, dacht alleen 'baat het niet dan schaadt het niet.' tja. ze hebben uiteindelijk toch wel ingezien dat het flauwekul was. maar het is heel moeilijk om mensen uit Indonesie, die toch al 'paranormaal' ingesteld zijn en in die zin goedgelovig ook, te overtuigen van de charlataneske praktijken om ons heen. en omdat ze 70+ zijn heb ik het idee dat ze minder weerbaar zijn, ofzo, en sneller geneigd zijn iemand te 'geloven'.

Jan Paul zei

Klopt. Er zijn allemaal filmpjes op youtube over foute tv-dominees. Hun slachtoffers zijn meestal zieke oude mensen die hen als laatste redmiddel gebruiken.

Ze stelen dus ook nog eens van hele zwakke kwetsbare mensen. Je moet het maar willen.

Jeska zei

Geestig filmpje, Jan Paul. Goed dat het op de hak genomen wordt.

Astro-bel-tv lag (terecht!) onder vuur bij Netwerk laatst. Het is zo’n rommel. Het lijkt overigens wel een trend. Neem bv die enge Ougilvie (of hoe heet die kerel?)
En ik vind de scherpzinnige kabouter, James Randi, magnifiek.

Jan Paul zei

Ja, die astro-tv wordt geproduceerd door voormalige pornobazen, hè? Lekker betrouwbaar. Ik hoop dat ze nog even blijven, want het is wel leuke tv:

'En het zal ook heel goed gaan met je kinderen.'
'Maar ik heb geen kinderen.'
'Oh dan krijg je die nog. Dat krijg ik door van boven.'
'Maar ik ben vijftig en ik wil geen kinderen.'
'Oh. Heb je huisdieren?'
'Ja, een hond.'
'Nou, dan zijn dat je kinderen!'

ted zei

Vaak ontmaskeren dat soort mensen zichzelf als bedriegers, bijvoorbeeld doordat hun gehengel naar geld zo evident is. Maar er zijn ook "mediums" die oprecht in zichzelf geloven en mensen die er zo sterk in geloven dat ze er daadwerkelijk baat bij hebben. Dat die mediums daar dan een inkomen mee willen verwerven is niet alleen begrijpelijk, maar ook verdedigbaar.

Jeska zei

O, ja joh?
Dat wist ik niet
Ik ben een vroege vogel en als je om 5 uur de tv aandoet dan vliegen alle soorten en maten boeza je om de oren. En de makers van dergelijke rommel maken dus ook die astro-zooi?
Tsss…. Maar het gesprekje dat je neerzet is heel accuraat!

Mensen zijn bleh… vond ik laatst nog een hond. Vandaag vond ik een konijn. Een mooi wit diertje met enorme blauwe ogen. Mensen gingen waarschijnlijk op vakantie en… nou ja, je kan de rest wel invullen.