vrijdag, augustus 22, 2008

Elfjes en bosgeesten (door Miebeth)

Veel luchtmachtpiloten wisten al lang dat ze bestonden, elfjes en bosgeesten. Maar ze hielden hun mond uit angst om voor gek te worden verklaard en hun brevet te verliezen. Toch had de nobelprijswinaar Charles Wilson al in 1920 bewezen dat ze moesten bestaan. Elfjes en bosgeesten? Elves en sprites, om precies te zijn. En blue jets, want die horen er ook bij. Wat zijn het? Een soort bliksems. Maar dan anders. En zo zien ze er uit:Dit is een blauwe sprite.Deze is rood.En deze ziet er heel spookachtig uit.Hier zie je ze samen. Je ziet ook de hoogte waar ze verschijnen.

Van alle fenomenen zijn de blue jets de enige die ook met het blote oog vanaf de aarde waar te nemen zijn. Ze duren ongeveer een kwart seconde. Elves zijn alleen met supergevoelige camera's vastgelegd, ze duren maar een duizendste van een seconde. Ze zijn bovendien te hoog om vanaf de grond gezien te worden. En ook sprites hebben maar een levensduur van een honderdste seconde. Soms duren ze iets langer en dan zijn ze dus voor de piloten waarneembaar.

Het zijn elektrische ontladingen die niet van wolk tot wolk of van wolk tot aarde gaan, maar die vanuit de wolk opstijgen. Sprites beginnen zelfs kilometers ver boven de wolk. Verder weten we er niet zo heel veel van. Behalve dan dat ze gi-gan-tisch zijn. En altijd in combinatie met een onweersbui. Het grootste vuurwerk bij onweer speelt zich dus ver boven ons af. Dat moet een geruststellende gedachte zijn. Of niet.

6 opmerkingen:

jeska zei

Wat een mysterieuze elfjes en bosgeesten, Miebeth. Erg mooi om over te lezen.
Maar in elven die in donkere wouden of bloemrijke omgevingen wonen geloof je vast niet, hè Miebeth? Te wetenschappelijk onderlegd?

Miebeth Zalfjes zei

Euh, nee Jeska. Ik geloof niet bepaald in die elfjes. Jij wel?

jeska zei

Ik zou er graag in geloven, Miebeth, maar helaas. Ik geloof óók meer in de wetenschap.

Maar hoe kan ik dit verklaren? Ik maakte zojuist een kopje soep en boven de pan…..een Sprite. Een róde.

ted zei

Minister Donner zei het al: men kan niet bewijzen dat God bestaat, maar ook niet dat Hij níét bestaat.
En zo is het ook met elfjes.

Jan Paul zei

En met de Gelderse kuifgnuif, een heel grappig blauw vogeltje met een gouden kuif. Nog nooit heeft iemand het beestje gezien of gehoord, maar zelfs de beste wetenschappers zijn er niet in geslaagd te bewijzen dat de Gelderse kuifgnuif niet bestaat.

ted zei

De Gelderse kuifgnuif is familie van de Overijsselse kuifgnuif, maar het bijzondere aan deze ook nog nooit geziene en gehoorde soort is, dat ze geen kuif schijnen te hebben!