zondag, augustus 17, 2008

Duke Kahanamoku

Vergeet Michael Phelps. Voor echte zwemhelden moeten we veel verder terug. Naar het begin van de vorige eeuw. Naar Duke Kahanamoku.

Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku groeide aan het eind van de negentiende eeuw op bij Waikiki. Hij was een beach boy avant la lettre. De hele dag was hij zwemmend en surfend op het strand te vinden. In de westerse wereld surfde nog niemand, maar in Polynesië deed men het al honderden jaren. In 1911 ontdekte een Amerikaanse vakantieganger zijn zwemtalent. Die haalde Duke over om mee te doen aan de nationale zwemkampioenschappen. Dat deed Duke en hij verbijsterde iedere aanwezige door het wereldrecord op de honderd meter met bijna vijf seconden te verbeteren. Toen de nationale sportbond ervan hoorde weigerde men het daar te geloven. Zo'n tijd was immers compleet onmogelijk.

Duke herhaalde zijn prestatie nog enkele keren en mocht mee naar de Olympische Spelen in Stockholm. Daar haalde hij goud op het koningsnummer, de 100 meter vrij en sleepte zijn land naar een zilveren medaille op de estafette. Bij terugkeer wachtte hem een koude douche. Niet hij werd gelauwerd, maar zijn blanke teamgenoot George Cunha. Liever zilver van een blanke, dan goud van een Hawaïaan, vond men daar toen.

In plaats van verbitterd terug te keren naar Hawaï bleef Duke echter doorzwemmen. En bij de volgende Spelen in Antwerpen veroverde hij twee maal goud. Nu werd hij wel gewaardeerd en kreeg, net als Johnny Weismuller een aantrekkelijk Hollywoodcontract. Hij verhuisde naar Californië en maakte 28 films.

Toen er in 1925 tijdens een storm een schip voor de kust verging, wist Duke met zijn surfplank nog negen opvarenden uit het schip te redden. Zijn plank bleek zo effectief bij het redden van drenkelingen dat de strandwachten er sindsdien met surfplanken werden uitgerust.

Zo werd Duke niet alleen een van de grootste surfers aller tijden (hij maakte de surfsport populair in de V.S.), niet alleen een van de grootste zwemmers aller tijden, maar ook nog een van de grootste helden aller tijden.

Geen opmerkingen: