donderdag, juli 17, 2008

Verplicht vlees in een vegetarisch restaurant

Veel beroemde vegetarische Italiaanse koks zijn er niet. Maar Alberto Musacchio is daarop een uitzondering. Al had het een haar gescheeld of zijn vegetarische hotel en restaurant had niet meer bestaan. Vanwege regeltjes. Dat zit zo.

Alberto heeft een hotel op een groot landgoed vol olijfbomen. Daardoor valt zijn hotel juridisch in de categorie 'agriturismo.' Fijn voor hem, want dan betaal je minder belasting dan bij een normaal hotel. En het is volkomen terecht, want naast 1500 olijfbomen is er ook nog eens een enorme moestuin. Niets aan de hand dus.

De overheid was echter niet zo blij. Er waren teveel hotels in de categorie agriturismo, vonden ze. Daarom maakten ze de regels strenger. Ze maakten een nieuwe wet waarin stond dat er naast landbouwgewassen ook dieren moesten worden gehouden. Voor zijn hotel betekende dit dat er 600 kippen en 200 schapen gehouden moesten worden. Voor een vegetarisch hotel...

Musacchio schreef daarom een boze brief naar de Italiaanse kranten en kreeg daarmee natuurlijk veel publiciteit. Maar dat vonden de plaatselijke ambtenaren niet leuk. Die stuurden meteen een bericht dat het restaurant gesloten moest worden omdat het niet aan de regels voldeed. Nu was Musacchio echt boos. Hij stuurde een woedende brief naar La Repubblica, waarin hij de zaak nog eens uitlegde. Er kwam een storm van protest op gang. Tot twee senatoren en zelfs de Italiaanse president aan toe bemoeide het hele land zich ineens met de zaak. Een paar dagen later was de wet aangepast. Sneller dan ooit in de Italiaanse geschiedenis, waar het minstens twee jaar duurt voordat een wet er definitief door is.

Afgebeeld is het kookboek van Musacchio, een absolute aanrader voor iedereen die vegetarisch én lekker Italiaans wil eten. In een paar dagen tijd was de eerste druk van 10.000 exemplaren al compleet uitverkocht.

Geen opmerkingen: