zondag, juli 20, 2008

Terreur

We verblijven een paar dagen in een mooi kasteelachtig hotel op een half uur van Londen. En omdat de grote stad zo dichtbij is, konden we een bezoekje natuurlijk niet overslaan.

Als je met het openbaar vervoer reist, dan merk je dat de schrik voor aanslagen er nog steeds in zit, ook al dateren de recentste aanslagen in Londen van drie jaar geleden. Herhaaldelijk wordt er in treinen omgeroepen dat je op je hoede moet zijn voor bagage die onbeheerd wordt achtergelaten. Zo ook gisteren, toen wij naar Londen reisden. En net op het moment dat het werd omgeroepen viel Bibi's oog op zo'n onbeheerd achtergelaten rugzak.

'Die was van die Arabische meneer, die net uitstapte,' grapte ik nog. Vanaf dat moment zat Bibi niet lekker meer. We moesten naar een andere coupé. Dat vond ik juist niet zo fijn, want áls het een bom was, dan kun je maar beter in een keer weg zijn. Gelukkig troffen we voor in de trein wel een conducteur aan. Nadat we hem verteld hadden wat er aan de hand was vroeg hij drie dingen. Was de rugzak duidelijk zichtbaar? Was hij verstopt? Zag hij er verdacht uit? Ja. Nee. Nee.

Vervolgens ging hij zelf poolshoogte nemen. Vlak daarna vroeg hij via de intercom of de eigenaar van de tas zich misschien wilde melden. Dat gebeurde natuurlijk niet. Een halve minuut later stond de trein stil. We vroegen ons hardop af of we nu niet onze eigen dag verpest hadden (drie uur stilstaan in een trein die eerst door de Britse explosieven opruimingsdienst moest worden leeggeruimd), ons eigen doodvonnis getekend hadden (de bom zou eigenlijk een half uur later afgaan, als wij al lang weer uit de trein zouden zijn, maar door deze actie stonden we ineens lang genoeg stil om de explosie mee te maken) of dat we wellicht door de andere passagiers gelynchd zouden worden, omdat we ook hun dag hadden verpest.

Gelukkig ging de trein vrij snel daarna weer rijden. De conducteur vertelde ons dat dit het nieuwe veiligheidsbeleid was. Alleen als de rugzak niet duidelijk zichtbaar was, én opzettelijk verstopt én er verdacht uit zag (voorzover die drie niet op hetzelfde neerkomen), dan moesten er veiligheidsmaatregelen worden getroffen. In Parijs, zei hij, dáár doen ze hysterisch. Hij was erbij toen een politie-eenheid met veel bombarie een onbeheerd achtergelaten damestas open sneed, vlak voordat een dame kwam aanrennen om te zeggen dat ze haar peperdure Louis Vuittontas aan het verruïneren waren.

1 opmerking:

Jeska zei

Wat een avontuur. Ik vind het goed dat jullie het serieus hebben genomen. Maar ik kan me de gemengde gevoelens wel goed voorstellen.