dinsdag, juli 22, 2008

Hitlers prins

In 1954 stak een straatarme man zijn laatste geld in een bioscoopkaartje. Zo graag wilde hij de kroning van Queen Elizabeth zien. Hij kende de koningin. Het was zijn nicht. Ze hadden dezelfde grootmoeder: koningin Victoria. Wat was er zo ongelooflijk mis gegaan? Pech. Heel veel pech. En meer.

Wat weinig mensen weten is dat het Britse vorstenhuis nog veel meer van Duitsen bloede is dan het onze. Officieel heten ze Von Saxen-Coburg, ze stammen van het 'House of Hanover'. Na de oorlog is die naam om begrijpelijke redenen veranderd in Windsor.

Zo kon het dat de zestienjarige Charles Edward de officiële troonopvolger was van het hertogdom van Saxen-Coburg. En hoewel hij een prettige jeugd in Engeland had gehad, moest hij vanaf zijn zestiende naar Duitsland verhuizen. Dat werd hem opgedragen door koningin Victoria zelf. Het zou goed zijn voor de betrekkingen tussen beide landen.

En die betrekkingen wáren toen nog goed. Charles veranderde zijn naam in Carl en betrok zelfs een hoge post in het Duitse leger. Dat betekende wel dat hij toen de eerste Wereldoorlog uitbrak dus tegen zijn geboorteland moest vechten. Dat weigerde hij, maar hij vocht wel aan het oostfront tegen de Russen. Daardoor werd hij na de oorlog onterfd van al zijn Engelse bezittingen en titels.

Toen Hitler aan de macht kwam zag die veel in deze geroyeerde royal. Hitler schakelde Carl regelmatig in voor diplomatieke missies. Voor Carl betekende het dat hij eindelijk weer wat aanzien kreeg. Vandaar dat hij zich graag liet inzetten door de Führer. Hoe het verder ging is onduidelijk. Volgens sommigen was hij op de hoogte van de politieke agenda van Hitler. Volgens anderen wist hij van niets. De geallieerden hebben hem na de oorlog wel gearresteerd voor oorlogsmisdaden, maar er was geen bewijs. Desondanks moest hij in 1950 een enorme boete betalen, terwijl zijn complete bezit al door de Russen was ingepikt. Vier jaar later stierf hij straat- en straatarm.

Met zijn nageslacht ging het overigens een stuk beter. Een van zijn kleinzonen is Carl Gustav, de huidige koning van Zweden.

6 opmerkingen:

ted zei

Hoe kóm je nou weer bij dit verhaal?

Ingrid zei

Wel interessant!
Maar krijgen we ook nog meer over Londen e.o. te horen? Veel plezier daar!

Jan Paul zei

We zaten in een voormalig kasteel van de Hertogin van Kent. Dat lag niet ver van het plaatsje Esher en daar woonde deze Prince Charles.

Een tip dan, Ingrid. Als je leuk en lekker wilt eten en veel keus wilt hebben, dan vind je vlakbij Waterloo Station de straat "The Cut." Dáár moet je naar toe.

Oh ja. En wat érg leuk was in het Tate Britain was 'Work no. 850' van Martin Creed. Het kunstwerk bestaat uit mannen en vrouwen in sportkleren die zo hard als ze kunnen door het museum rennen.

Dat ziet er zo uit: http://nl.youtube.com/watch?v=7TWIrZYC25g

Anoniem zei

En wat we daar verder deden valt te lezen in het boek dat in februari bij Athenaeum Polak & Van Gennep verschijnt. In dat dorpje bij Londen waar we zaten lag een ongelofelijk verhaal verscholen. Een tipje van de sluier? Dieren (natuurlijk).

bibi zei

Eh dat hierboven was ik dus.

Jan Paul zei

'Sven, het nazipaard' door Bibi Dumon Tak. Klinkt goed.