vrijdag, juli 04, 2008

Crazy (door Herbert Snoekhuis)

Hoe maak je tegenwoordig nog een hit als er per dag zo'n dertig nieuwe nummers worden uitgebracht? Tja. Lastig.

Er zijn wel een paar technieken. Zo kun je iets heel controversieels maken. Dan val je in elk geval op (I wanna **** you in the ***). Iets intrigerends werkt ook. (Hè? Wat zeggen ze nou? Watskeburt???) Een andere methode is dat er in het nummer iets herkenbaars zit. Daarom zie je zo veel covers in de hitparades. Of zangers met een stem die op die van een andere bekende zanger(es) lijkt.

Ideaal is het om een nummer te creëren dat op een cover lijkt, maar het niet is. Dat geldt voor Crazy van Gnarls Barkley. Mocht je niet weten welk nummer ik bedoel, dit is het:
Sommige mensen wisten zeker dat het een cover van een oud Motown nummer was. Een enkeling noemde zelfs een artiest erbij. Maar het is geen cover. En toch kent iedereen het. Tenminste, iedereen die wel eens een spaghetti-western heeft gezien. Het is namelijk een heel bekend thema van Gianfranco Reverbi en komt uit de film Django, prepare a coffin. Luister maar:Je kent het thema ook als je geen spaghetti-westerns hebt gezien. De melodielijn is in veel andere soundtracks gebruikt.

Gnarls Barkley (klinkt als de naam van de zanger, maar die heet Cee-Lo. Het is de naam van de band, die behalve uit de zanger ook uit de heer Danger Mouse bestaat. "Thille en Henk Mouse verkondigen met trots de geboorte van hun zoon Danger") gebruikte nog een truc. Het nummer 'lekte' uit. Het was al een jaar voor de officiële release te horen. Een Engelse DJ gebruikte het nummer zelfs in de promo voor zijn programma. Zo kenden nog meer mensen de melodie al voordat de single uitkwam. Maar dat was natuurlijk allemaal nooit gebeurd als het niet zo'n catchy nummer was geweest. Want dat is het.

Grappig genoeg is Crazy nu wel al héél vaak gecovered.

5 opmerkingen:

Alexander zei

Ja, er zijn zeker veel covers van Crazy, en een boel mooie ook, zoals die van Nelly Furtado. Dat is meteen het mooiste liedje uit haar oeuvre.

http://www.youtube.com/watch?v=_ZFHszG1Xvs

Jan Paul zei

Ik wist dat Nelly Furtado er een cover van gemaakt had, maar wilde die bij voorbaat niet zien. Dat was dom, want het is inderdaad een hele mooie versie.

coen zei

Ik hoor geen enkele overeenkomst.

Jan Paul zei

Dan moet je even doorspoelen naar het eind. Dan zie je ook de ontknoping van de film die weer mooi op de titel van de film slaat.

Of hoor je geen overeenkomst tussen Nelly en Gnarls?

coen zei

Ik hoor de overeenkomst tussen Gnarls en die film niet. Ook niet op het eind.