dinsdag, juli 15, 2008

Colony Collapse Disorder (door Miebeth Zalfjes)

De wetenschap staat weer eens voor een raadsel. En veel tijd om het mysterie op te lossen heeft die wetenschap niet, want het probleem wordt in korte tijd steeds groter. Wat is er aan de hand? De bijen in het Westen sterven massaal uit en niemand weet waarom. In vaktermen heet het fenomeen Colony Collapse Disorder. De gevolgen van deze massale sterfte zijn niet te overzien. Doemdenkers denken zelfs dat 't het einde van de wereld kan betekenen. Want geen bijen geen bloemen, geen bloemen geen vruchten, geen vruchten geen dieren en mensen. Of, om met Albert Einstein te spreken: als er geen bijen meer zijn heeft de mens nog maar vier jaar te leven.

Maar hoe erg is de situatie dan? Erg. In België verwacht men dat de sterfte in 2008 40% van de totale populatie zal bedragen. Voor Nederland is dat 15%. Ook in de andere landen treedt er een enorme bijensterfte op: Duitsland 20%, Luxemburg 18% en Frankrijk 30%. In sommige delen van Noord-Amerika zijn de cijfers nog veel verontrustender.

Maar hoe kan het? Waarom sterven de bijen ineens massaal uit? Niemand die het weet. Het kunnen pesticiden zijn, de monocultuur in de landbouw, de varroamijt, de verdwijning van natuurgebieden door stedenbouw, zelfs de aanwezigheid van UMTS-masten voor mobiele telefonie wordt als oorzaak genoemd. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van al deze factoren (de laatste uitgezonderd). Maar een definitieve oorzaak of een remedie is nog niet gevonden.

Moeten we ons echt zorgen maken? Dat is nog maar de vraag. Insecten zijn taaie beestjes. Er zijn er altijd wel een paar die sterk genoeg zijn om te overleven. En een paar bijen kunnen er in een heel korte tijd al weer vele miljoenen worden. Maar verontrustend is het zeker.

7 opmerkingen:

ted zei

De vraag is vervolgens wel: waar zitten bijen in de voedselketen? Als er geen bijen meer zijn is er geen honing en dan sterven beren uit!

Jan Paul zei

Ook dat nog eens. Maar het mysterie is opgelost. Deze mevrouw kan via gene zijde in contact komen met de bijen en namens hen spreken. Echt waar. Kijk maar:

http://nl.youtube.com/watch?v=yRJIuFWWCNc

jeska zei

Ernstig, Jan Paul. Maar hommels zijn toch ook kruisbestuivers? Hoe gaat het met de hommel?

Kan die mevrouw ook egels te spreken krijgen?
Ik wilde je egeltjeslink aan iemand doormailen, maar er kwam een melding dat de video niet meer available was.

Jan Paul zei

Met hommels gaat het iets minder slecht, maar ook zeker niet goed. Alleen is er minder betrouwbare informatie over. Terwijl die nare hoornaar (die enge superwesp) juist overal opduikt.

Maar ik begrijp nu ook waarom we al zo lang niets meer van Maja hebben vernomen.

En het is een schandaal dat het egeltjesfilmpje van Youtube is gehaald.

Jan Paul zei

Hier is een nieuwe link die het wel doet, Jeska:

http://nl.youtube.com/watch?v=2lBWRJ_z8EQ

Ik zal hem ook op het blog aanpassen.

Jeska zei

Thanks!

ted zei

Is trouwens een passiebloem, die bloem op de foto. Dat zeg ik om de indruk te wekken dat ik heel veel van planten weet!