dinsdag, juni 24, 2008

Vliegveld

Het is hier wat je noemt ‘groeizaam weer’. Elke dag zo’n dertig graden en ‘s nachts ook behoorlijk wat regen. De bossen lijken hier dan ook op tropische regenwouden. Met veel insecten. Er klinkt hier voortdurend een gezoem alsof er tien kilometer verderop een grand prix met duizend Formule 1-wagens wordt gehouden. Best een mooi geluid.

Ons terrasje doet ook wat denken aan Schiphol, maar dan met veel meer soorten vliegtuigen.

Kleine vliegjes zijn stuntvliegers, die vooral veel loopings willen maken.
Vlinders zijn als een vliegtuig in de nacht waarvan je de lichtjes zo nu en dan ziet knipperen.
Bijen zijn transporthelikopters die in een rechte lijn van A naar B vliegen. In de buurt van bloemen lijken ze op helikopters uit Hollywoodfilms die tussen de wolkenkrabbers vliegen.
Vliegen zijn kleine transportvliegtuigjes die overal even wat op komen halen of af komen leveren.
Steekvliegen zijn straaljagers die snel op je been bijtanken en dan meteen weer wegvliegen. Gezien het feit dat je ze makkelijk dood kunt slaan zijn het ook kamikazepiloten.
Zweefvliegjes (die nepwespen) zijn deltavliegers.
Wespen zijn vliegtuigen van de luchtmacht uit een enge politiestaat. Ze bemoeien zich met wat ze willen en laten zich door niemand wegjagen.
Hoornaars (zie foto) zijn het engst. Dat zijn bommenwerpers die wanneer ze maar willen een atoombom kunnen droppen.

Sommige insecten zijn met geen vliegtuig te beschrijven. Een strontvlieg lijkt bijvoorbeeld op een tennisbal aan een elastiek. Die maakt een enorme lus om vervolgens twee centimeter verderop weer neer te komen.
Fruitvliegjes willen nooit zijn waar ze zijn. Elke tiende seconde vliegen ze weer ergens anders heen.
En muggen. Tja. Muggen zijn het bewijs dat de natuur niet deugt.

5 opmerkingen:

Ingrid zei

Toen ik een paar jaar geleden in Bretagne op zomervakantie was, gingen elke avond op hetzelfde tijdstip de meikevers vliegen. In de schemering stegen ze vanaf een plek in het grasveld op, om met een sportvliegtuigjesgeluid langs mijn hoofd te scheren, want mijn ligstoel lag precies in hun start- en landingsbaan.
Ze zijn enorm groot, niet te missen. Helaas heb ik er overdag geen gezien, want ze schijnen erg mooi te zijn. Hopelijk zien jullie ze wel!

De hoornaar ken ik niet, tenzij dat een soort supergrote sigaardikke wespachtige is, die ze in Frankrijk 'frelon' noemen (ik ken daarvan het Nederlandse woord niet, toch eens opzoeken). Die kun je beter ontwijken, want erdoor gestoken worden is erg gevaarlijk. Maar ook zij zijn niet te missen vanwege hun geluid: een dof rommelend geronk. Ze klinken als onweer in de verte. Hopelijk komen jullie die niet tegen!

Ingrid zei

P.S. Volgens de film Lilo en Stitch (Disney) bestaan mensen op de planeet Aarde alleen omdat ze muggenvoer zijn. De enige plausibele verklaring, want het nut van muggen is mij nog nooit duidelijk geworden.

Heb je Microcosmos (film) trouwens wel eens gezien, Jan Paul? Die is echt prachtig. Ook (helaas...) de geboorte van muggen, die eruit ziet als een openlucht-opvoering van het Zwanenmeer.

Jan Paul zei

De frelon is dezelfde als de hoornaar, Ingrid. Ze zien er verschrikkelijk eng uit en worden ook 'the killer wasp' genoemd, maar een steek is niet erger dan die van een gewone wesp. Schijnt. Toch word ik liever door een gewone wesp gestoken, of nog liever, helemaal niet.

Jeska zei

Die mini-vampieren moeten altijd mij hebben en laten Alex met rust.
Is dat bij Bibi en jou ook?

Jan Paul zei

Normaal gesproken wel, Jeska. Ik ben een muggenmagneet. Mar dit keer waren ze zo bloeddorstig dat Bibi er ook aan moest geloven.