dinsdag, juni 10, 2008

Jacobus Kervel over rinse appelstroop

Daar zaten de Germanen dan ieder najaar, met een enorme berg appels en maar één buik per persoon. Bewaren kon, maar niet te lang. Daarom bedachten ze een ander plan. Ze kookten de appels net zo lang tot er zoveel vocht verdampt was dat er een prutje ontstond met een suikergehalte van minstens 50%. En dát was wel lang houdbaar. Ziedaar de moeder van de appelstroop.

Appelstroop is tegenwoordig geen appelstroop als hij niet rins is. Sterker nog, toets bij Wikipedia 'rins' in en je wordt automatisch doorverwezen naar het lemma appelstroop - zonder dat het woord rins er in voor komt overigens. Maar wat is in hemelsnaam rins? Rins komt van Rijns. Het is genoemd naar de friszure wijnen uit de Duitse Rijnstreek. Het betekent dus friszuur.

Tegenwoordig maken we de stroop een stuk zoeter dan vroeger. Dat komt door toevoeging van het rins klinkende 'beetwortelsap.' Trap er niet in. De aqua in je shampoo is gewoon water en het beetwortelsap in je appelstroop is gewoon suikerbietensap. Klinkt ineens een stuk onrinser hè?

Er kleeft een leuke 'urban legend' aan appelstroop. Het stond vroeger namelijk bekend om zijn hoge ijzergehalte. Volgens sommigen lag dat aan de ijzeren ketels waarin de stroop bewaard werd. Toen men over ging op ander materiaal zou er ineens een stuk minder ijzer in zitten. Tegenwoordig voegen de appelstroopfabrieken daarom zelf ijzer toe aan hun product. Tenminste, volgens het broodje aap verhaal. In werkelijkheid bezit appelstroop van zichzelf gewoon veel ijzer. Meer dan in spinazie, waar een soortgelijk verhaal over gaat wat daarentegen weer wél waar is. Dat zou Popeye eens moeten weten.

8 opmerkingen:

ted zei

"Met de zoetheid uit fruit", is óók zo'n mooie; uit de reclame. Da's gewoon vruchtensuiker, maar ze willen het woord suiker niet gebruiken omdat dat doet denken aan dikmakend spul en aan tandbederf. - Nog mooier is zilt zeebanket. Da's gewoon zoute vis, maar dan minder zoutig en minder vissig.

Jan Paul zei

Maar druivensuiker klinkt wel weer lekker. En helemaal heerlijk is 'fruits de mer.'

Jeska zei

Wat een leuk verhaal weer, Jan Paul!

Vannacht bedacht ik een vraag.
Ik kon niet slapen en ik sloop de trap af naar beneden. In de keuken snoepte ik een koekje met melk. Toen herinnerde ik me plotseling dat de zintuigen niet allemaal tegelijk ‘opstaan’ als jij opstaat. Dat klopt toch? Wat is de volgorde van de zintuigen, dat zij ook weer scherp en wakker zijn, als je opstaat? Eerst het zicht? Of eerst het gehoor? Of heb ik het helemaal verkeerd en is er geen bepaalde volgorde?

Alexander zei

Zeer mooi en leerzaam stukje van Jacobus, en intrigerende vraag van Jeska (want ik heb daar nooit bij stilgestaan - ben benieuwd of het inderdaad waar is...).

bibi zei

Dank je wel Jacobus. Dus als ik het goed begrijp is appelstroop niet eens zo ongezond? Behalve de suiker dan. En Jeska's vraag vind ik ook mooi.Even dacht ik, Jeska, dat je, omdat het over eten ging, de volgorde van ontwaken van je smaakpapillen bedoelde. Dus dat melk vlak na de slaap anders smaakt dan anders. Maar dat is dan misschien weer een volgend onderwerp.

Jan Paul zei

Ik ken wel een expert op dat gebied, Jeska. Maar die zit momenteel in Noorwegen. Ik zal het haar vragen als ze weer terug is!

Jeska zei

O, ja, dat is ook nog een intrigerende gedachte: over ‘t ontwaken van je smaakpapillen. Dan komt er bij mij meteen weer een nieuwe vraag op, waarom ik vroeger (b.v.) geen paprika prettig vond smaken en nu wel.

Vakantie in Noorwegen, goh, ik wilde wel dat ik daar nu zat.

Jan Paul zei

'It's an acquired taste,' zeggen de Engelsen. Dat geldt voor heel veel smaken.