vrijdag, juni 20, 2008

Heilig

Waarin verschillen de Fransen van de Nederlanders? Ik denk dat er niet zo veel verschillen zijn. Al komen de Fransen wel een stuk relaxter over. Maar dat komt wellicht omdat ze minder dicht op elkaars lip zitten. Ruimte zat hier. Zeker op het platteland. De Parijzenaars staan er bijvoorbeeld al om bekend dat ze veel minder relaxt zijn – al heb ik daar zelf nooit iets van gemerkt.

Misschien komt die relaxtheid wel door Louis de Funes. Zoals Jezus alle zonden van de mensen op zich heeft genomen heeft hij misschien alle a-relaxtheid van de Fransen op zich genomen. Héél goed mogelijk.

Eigenlijk springen er maar twee dingen echt uit, qua verschillen. Allereerst is er de enorme betrokkenheid van de Fransen met de Grande Guerre, die bijna een eeuw na dato nog groter is dan die van ons met de Tweede Wereldoorlog. Geen idee hoe dat nou komt. Een ander heilig thema is de lunch. Een 24-uurs economie zal er in Frankrijk nooit komen. Van half een tot drie uur eet heel Frankrijk. Punt uit. Zelfs de grootste hypermarché is dicht. En niemand die er moeilijk over doet, op een onwetende toerist na.

4 opmerkingen:

ted zei

Hypermarché?

Ingrid zei

Zoiets als Albert Heijn, Ted, maar dan groter. ;-)

ted zei

Ik wil óók een hypermarkt in plaats van een ordinaire supermarkt!
Of wacht, zijn dat die hallen buiten de stad waar je per se een auto voor nodig hebt om er te komen? Laat dan maar.

Jan Paul zei

Je hebt ze ook in de stad, hoor. En we zijn nog niet bedrogen met valse bonuskortingen.