woensdag, mei 07, 2008

De Euroshopperbaars (door Miebeth Zalfjes)


De natuur is net de reclamewereld. Wie het best zijn kwaliteiten weet te etaleren heeft de grootste kans op een partner. Daarom zijn het roodborstmannetje met het roodste borstje, de pauw met de langste veren en de prieelvogel met het mooiste prieel de Brad Pitt onder de vogels.

Maar welk nut hebben dat prieel, die rode borst en die lange veren evolutionair gezien? Zitten die juist niet heel erg in de weg? Kunnen die dieren hun uiterlijk vertoon niet beter in nuttige eigenschappen steken? Nee. Gek genoeg zijn juist de roodborstmannetjes met de roodste borst het sterkst en gezondst. En bij pauwen en prieelvogels is hetzelfde aan de hand. Kwaliteit – en het etaleren daarvan – loont.

Maar zoals je in de marketingwereld de Kiloknallers en de Euroshoppers hebt, heb je in de natuur ook succesvolle mindere 'merken.' En net als de Reloxhorloges en tassen van Guicci en Chanell, heb je ook in de natuur enkele succesvolle neppers. Met een gebrek aan kwaliteit kun je nog steeds een kans maken. Maar wie niet 'merk' is moet slim zijn.

Een mooi voorbeeld is de zonnebaars. Als een mannetje van deze vis twee jaar oud is, kan hij een keuze maken. Of hij gaat voor kwaliteit; dan blijft hij nog tot zijn zesde klein en wordt daarna pas volwassen. Of hij wordt meteen volwassen. Kiest hij voor de eerste optie, dan wordt hij een supergezonde en sterke vis, die voor het beste nageslacht zorgt. Hier zwemmen de vrouwtjes dan ook rond. Al die kleintjes lijken kansloos vergeleken bij deze Brad Zonnebaars. Ze worden dan ook meteen uit zijn territorium verjaagd. Alle Euroshopperzonnebaarzen? Nee. Er zitten enkele slimmerds tussen. Die worden travestiet. Ze nemen de kleuren aan van een vrouwtje. Daardoor mogen ze gerust rondzwemmen in het leefgebied van Brad. Ze kunnen op hun dooie gemak de eitjes van de vrouwtjes bevruchten en maken vervolgens snel dat ze wegkomen.

Kwaliteit werkt niet altijd. Maar list en bedrog wel.

5 opmerkingen:

Jeska zei

Wat een leuk geschreven stuk, Miebeth.
Ik las in Jan Pauls boek over de Poetsvis. Ook zo’n wonder. Volgens mij weet de mens nog niet eens de helft van alle geheimen van de onderwaterwereld. Magical is ‘t.
Kan je eigenlijk duiken, Jan Paul?

Alexander zei

Ik wou ook even zeggen dat ik dit een erg leuk stukje vond van Miebeth.

marieke zei

Het kost een beetje moeite om het toe te geven; maar dat heeft Miebeth inderdaad leuk gedaan.

bibi zei

Daarom reageerde ik ook niet Marieke.

Geleyn van Drie zei

Dierenwereld ok, maar had Ronaldo zich onlangs ook niet bijna laten foppen?