dinsdag, april 15, 2008

Waarom mannen niet kunnen beleggen (door Miebeth Zalfjes)

Heeft u ook een beleggingshypotheek? Dan is het te hopen dat uw geld belegd wordt door vrouwen. De wat primitievere helft van de samenleving - de mannen dus - beleggen namelijk slechter vanwege hun testosteronspiegel. Dit hebben mijn collega’s van de universiteit van Cambridge ontdekt.

Al eerder had men ontdekt dat mannen grotere risico’s nemen wanneer ze kort daarvoor geconfronteerd werden met erotische foto’s. Nu is ook bekend dat hun testosteronspiegel funest is voor werk op de aandelenmarkt. Dat zit zo.

Mannelijk gedrag wordt voor een groot deel veroorzaakt door testosteron en cortisol. Testosteron zorgt voor zelfvertrouwen, agressie en risicogedrag. Cortisol leidt weer tot onzekerheid en onvoorspelbaarheid.

Uit onderzoek bij beurshandelaren bleek dat het testosterongehalte bij mannen toeneemt na succes op de beurs. Hierdoor gaan mannen meer risico nemen. Leidt dit nieuwe risicogedrag tot nog meer winst, dan stijgt de testosteronspiegel opnieuw. Net zo lang tot er onaanvaardbare risico’s worden genomen.

Gaat het mis, dan daalt de hoeveelheid testosteron en stijgt het cortisolniveau. Dit leidt tot extreem risicomijdend en passief gedrag. Bij mannen uiteraard. Wij vrouwen hebben hier geen last van.

4 opmerkingen:

Jan Paul zei

Pfff. Onzin.

Jeska zei

Ik weet weinig van beleggen. Ik heb wel een beleggingspensioen. Om m'n 'pensioengat' op te vullen. Hm.

Ik wil wel beleggen in een bedrijf waar jouw boa's met 142.533.544 madeliefjes vervaardigd kunnen gaan worden, Jan Paul. Is een eerste bedrag van 5000 Euro aanvaardbaar?

coen zei

Maar we kunnen wel achterwaarts inparkeren.

Jan Paul zei

Het gaat erom of je belegginspensioen een zogenaamde 'woekerpolis' is Jeska. Dat kun je zien aan het rendement (dat percentage moet hoger zijn dan een spaarrekening) en de hoeveelheid kosten die de belegger rekent.

Anyway, dank voor je aanbod. Da's al 5000 euro. Met jouw beleggingskennis en mijn testosteron gaan we volgens mij schatrijk worden in de madeliefjesboabranche.

En Coen, ik kan inderdaad heel goed achterwaarts inparkeren, maar dan alleen met een fiets.