maandag, april 21, 2008

Lombroso is terug

Vroeger had je de 'wetenschapper' Cesare Lombroso. Die kon aan de inhoud van je schedel, de stand van je voorhoofd en de vorm van je wenkbrauwen zien of je een crimineel was of niet. Dat waren nog eens tijden. Maar Lombroso bleek er flink naast te zitten. Sindsdien heerste de misvatting dat iemands gezicht niets over diens uiterlijk zegt. Onzin natuurlijk. Zet maar eens een foto van een notaris naast een foto van Hanna Tokkie en vraag honderd mensen wie van de twee een studie rechten heeft afgerond.

Maar er is sinds kort weer licht aan het eind van de tunnel voor de Lombroso fans. Aan de universiteit van Durham hebben ze ontdekt dat je gezicht aantoont of je sneller geneigd bent om een seksuele relatie aan te gaan voor korte danwel lange termijn. Hieronder is het resultaat van het onderzoek: door de computer samengestelde foto's. Het ene gezicht van de dame en heer is een typisch voorbeeld van korte termijn seks, het andere wil een langdurige relatie. Ik zeg lekker niet welk gezicht waarbij hoort. Jullie mogen raden.

Ook interessant: bij Lombroso ging het om het opsporen van misdadigers. Maar wat is het nut van dit onderzoek?

3 opmerkingen:

Alexander zei

Ik zou liever een langdurige relatie hebben met het rechtermeisje, denk ik - telt dat ook?

En is het nog uitlegbaar hoe dit werkt? Of is het samengesteld op basis van een heleboel enquetes en bijbehorende gezichten, waar dit uitkwam?

Jeska zei

De man rechts en de vrouw rechts hebben iets onschuldigs in de ogen. Dus ik denk dat zij de langdurige-relatie-types zijn.

Jan Paul zei

...is not the correct answer.

De personen links zijn van de lange termijn relaties.

Ze hebben de foto's genomen van 700 proefpersonen. Die werden vervolgens door andere proefpersonen beoordeeld op mate van aantrekkelijkheid en ingedeeld op 'lange termijn' en 'korte termijn.' Vervolgens hebben ze aan de gefotografeerden gevraagd tot welke groep ze echt behoorden.

Van de foto's die 'kort' werden beoordeeld en die zichzelf ook 'kort' vonden, hebben ze samengestelde foto's gemaakt. Net als van de andere categorie. Uit het onderzoek blijkt dat men in 72% van de gevallen de juiste categorie kan inschatten.

Ik zit zelf ook niet bij die 72%...