zondag, april 27, 2008

The Last Shadow Puppets (door Alexander)


Ik denk dat ik weet wat de hobby van Alex Turner is. James Bondje spelen. En dan wel op de goede ouwe manier. Er moeten Russen in voorkomen, slimme slinkse spionage in het grote ongenaakbare Sovjetrijk. Groots decadent en meedogenloos meeslepend en allemaal ‘zo subtiel als een aardbeving’, zoals een typerende zin in een van de liedjes luidt.

Alex doet het ook nog echt, hij wentelt zich even helemaal in de wereld van James Bond – als muzikant, als voorman van The Last Shadow Puppets. Zijn hobbyproject, noemt hij dat, want hij blijft in het dagelijks leven natuurlijk de man achter de Arctic Monkeys. Maar de muziek is anders: Alex Turner maakt op de cd The Age of the Understatement grootse barokke kathedralen van muziek. Hij pakt flink uit, in elk nummer begeleid door het zwierige London Metropolitan Orchestra.

Een ventilator blaast je de grootsheid dus in het gezicht, meteen al als je het titelnummer van de cd luistert. Het begint met strijkers die een geluid maken van remmende schaatsen. En dan ontploft het strijkers- en blazersorkest, met een dreigend opbouwloopje – kataklopperende bassisten en slagwerkers op de achtergrond – dat klinkt alsof je gevaarlijk roekeloos een altaartrap beklimt. Ja, je moet het je echt in termen van zo’n overthetoppe beeldspraak voorstellen. Het lijkt alsof er een mannenkoor meegalmt op de achtergrond.

En dat galmt ook daadwerkelijk mee. En het is een mannenkoor van Russische generaals op een verder leeg, grijs Sovjetplein. Die zie je ook in het clipje bij het nummer, waar Alex Turner en zijn identiek zingende partner-in-crime Miles Kane op een Bond-achtige tank zitten of rondstappen door de sneeuw. Twee tengere mannetjes zijn het, met opstaande kragen, kapsels alsof ze John Lennon en Paul McCartney zijn.

Dé jongenshelden van de afgelopen halve eeuw hebben ze in hun muziek willen vangen. Het mag dan het tijdperk van het understatement zijn, een tijd waarin subtiliteit meer gewaardeerd wordt dan barokke grootsheid – maar The Last Shadow Puppets spelen lekker James Bondje.Hier kun je de hele cd gratis beluisteren.

1 opmerking:

Edward zei

Ik draai m de hele tijd, deze cd is fantastisch. Alexander, wat zijn jouw favoriete nummers?