zaterdag, april 19, 2008

Duffy (door Alexander)

Was Duffy een kat geweest, dan was ze een pront dametje van een kat. Een dame tot in het puntje van haar sierlijke staart. Ze heeft een witblonde vacht die glinstert als een rimpelend vennetje met de zon erop, voortdurend likt ze zich om maar steeds feller te glanzen. Als ze zich toonbaar heeft gemaakt, paradeert ze langs charmante enkels van baasjes bij wie ze om aandacht smeekt. Ze mauwt, schurkt haar kopje tegen de benen, mauwt, zo klaaglijk dat er wel een aai moet komen.

Zo zingt Duffy op haar album Rockferry, klaaglijk en hartverscheurend, ze smeert haar appelstroperige aanhankelijkheid over al haar noten heen, die ze ook nog eens rekt als een diva die een godheid aanzingt. Het melodrama slijmt van haar schaamteloos eendimensionale teksten af, zoals in het inderdaad mierzoete Syrup & Honey: ‘Don’t you be out, all night long, leavin’ me all alone, because I, I need your love…’ En dat zingt ze dan, zo goed mogelijk fonetisch weergegeven, zo: ‘Doont joe bie auuuuts, ohhll nahaiitlong, lieving mieeehiiiiieee ol uhhloohoon, biekohws Aaaaiiii, ahaaahaai nihiet jor lohhhhhhhhhvv’. Met het volume van een stofzuiger of een scheepstoeter knalt ze haar tranen uit haar kop.

Daarbij is de muziek koninklijk, met retro-instrumentenelementen die ook niet om hun grootsheid liegen. Het slotnummer Distant Dreamer is daarin een hoogtepunt. Het begint al met belletjesroffel en een stelletje zware gitaren die op galmstand zijn gezet en een dikke trom-te-dede-dom. Dan komen er strijkers, geen kinderachtige, maar lekkere contrabassen. Weet ik veel wat allemaal, het is echt veel, het is fel en heftig als een in bloedrood en geelgoud uitgevoerde barokke kerk.

Maar nu komt het: Duffy komt ermee weg. Ik vind haar geweldig. Ze is sentimenteel en melodramatisch, met haar galm en zwiepende strijkers, ze is hopeloos retro met orgeltjes die The Doors al gebruikten – in het geweldige en tijdloze nummer Mercy, zonder twijfel haar beste nummer en misschien wel een van de beste van het jaar. Ze legt ook in dat nummer haar ziel in elke noot, en haalt alle zwierende uithalen. Duffy heeft een orkaanstem die al die appelstroperigheid en grootsheid dragen kan.

3 opmerkingen:

coen zei

het stikt van de zangeressen op dit moment die niet echt mooi zingen in de zin van gepolijst en geschoold. Amy Whitehouse, Adele, Duffy, Lily Allen.

Alexander zei

Klopt, en zo kun je nog wel even doorgaan. De grap (met het oog op je woorden 'gepolijst en geschoold') is wel dat Amy Winehouse, Adele, Lily Allen, Kate Nash en Katie Melua allemaal op dezelfde BRIT School een zangopleiding hebben genoten. Duffy overigens niet.

Jan Paul zei

Ja want als je alle singer/songwritermeisjes mee telt is een tourbus van Ster-Krasreizen al snel te klein.