zaterdag, april 12, 2008

Dig!!! Lazarus, Dig!!! (door Alexander)


Mensen, ja, ik sta hier, ja hier! Luister, laat mij niet onopgemerkt blijven! Hoor die muziek! Ja, zet het maar vast aan, dat filmpje hieronder. Luister maar. U hoort orgeltjes knetteren, gitaren knerpen en ronken en bibberen. U hoort, ja wát eigenlijk? U hoort Nick Cave.

Héhé, neenee! Blijf hier! Schenk mij toch uw kostbare momentje, het wordt een moment van zinnige bezinning om de zinnen te verzetten, mij mijn verzonnen zinnen te horen zingen! Laat het u maar duizendmaal duizelen. Ik heb hier een album – ja, een cd is het, maar poëzie, ook dat is het, och jaaa, het is wat, maar wát is het, wat is dit!

Nou goed, vertél mij dan, hoor ik u zeggen, vertel mij van de man die – Nick Cave heet de man – die met zeven reuzen van muzikanten, samen Nick Cave & The Bad Seeds, de cd Dig, Lazarus, Dig!!! maakte. Welnu. Op de foto: een grimmige, venijnige man is ie, smal wit hoofd waar pikzwart strooien haar omheen hangt, pikzwarte bakkebaarden en een pikzwarte snor-met-een-knik-erin, met een elektrische gitaar die hij vasthoudt als een stierenvechter zijn rode lap. En zo bespeelt hij hem ook. Maar hij is vooral de voorman en de zanger, Nick Cave. Zingt hij mooi, vraagt u? Zo zou ik het niet noemen – het is spreken, preken, toespreken en toefluisteren, wat hij doet. Hij vertelt verhalen, hij schmiert en gluipt en dondert als een duivelse dominee.

Met een grimlachje. Jahahaaa, die grimas die je op zijn gezicht hoort, die stáát er ook, en die staat erin gebéiteld, zeg ik u! Of baarde zijn moeder hem al met een toegeknepen knipoog? En waar hééft hij het over? Hij zegt het, hè, in het nummer We Call Upon The Author To Explain: ‘Wie is dit grootse slavenarbeid afdwingende hond-iets dat mijn gedachten stuk voor stuk vermiddelmatigt?’ U weet het niet! Ik weet het niet! Maar fascinerend is het. Jaja, dat zegt hij inderdaad ook in datzelfde nummer: ‘Maar wat een enorme en encyclopedische hersens!’ De halve Bijbel, half Homerus, en bedoelt hij het nou serieus of niet serieus, dat is de vraag.

De vraag? Waarom vragen? Nick Cave heeft er plezier in en zijn muzikanten maken muziek die zo knerst en rammelt als de verroeste scharnieren van een complete spookstad samen. Dat hoort u. Luister!

2 opmerkingen:

bibi zei

Wow Alexander, wat een virtuoze beschrijving. Echt te gek. Deze muziek trekt mij iets minder, maar dat maakt geen moer uit, want dat vind ik juist zo leuk aan jouw recensies, dat ik ze lees om het lezen. Blijf!!! Koning, Blijf!!!

Jan Paul zei

Je kunt de tekst van deze recensie zo voorlezen met de muziek op de achtergrond en zo je eigen track op Dig!!! Lazarus, Dig!!! maken.