donderdag, april 17, 2008

De huiskamervraag: kun je soep warm roeren?

De soep begint te borrelen, je roert even, en de soep koelt weer af. Van roeren wordt de soep dus kouder. Maar dat is eigenlijk niet logisch. Want warmte is toch beweging? En als je een koude soep maar hard genoeg in beweging brengt, dan moet de temperatuur toch stijgen? Of is dat een denkfout?

Anders gesteld: is het in theorie mogelijk om soep warm te roeren? Ja of nee?

6 opmerkingen:

FRank zei

In theorie zou het moeten kunnen, al moet je wel heel hard roeren. Want de beweging van roeren levert maar heel weinig warmte op. Er gaat veel verloren en als je stopt met roeren is het effect snel weg. Het probleem is dat de omgeving kouder is dan je de soep wil maken.

Het oppervlak van de soep wisselt warmte uit met de lucht en koelt dus af. (eigenlijk wil de soep dezelfde temperatuur aannemen als zijn omgeving)
Door te roeren breng je het warme, onderste deel van de soep in aanraking met koude lucht. Die koelt dus af. En het toch al koelere bovenste deel roer je door de warme soep heen. Dat levert samen meer koeling op dan de beweging kan verwarmen.

Sterker nog, als je hard roert krijg je golven. Dan kan de soep over een groter oppervlak warmte uitwisselen met de koude lucht. En zou de soep dus harder moeten afkoelen. Alleen al omdat het dan over de rand van de pan spat.

Je zou zo hard moeten roeren, dat het roeren meer energie opwekt dan er door warmte-uitwisseling met de lucht verloren gaat.

Maar ik ben nooit goed geweest in natuurkunde, dus misschien schrijf ik nu met veel bravoure heel domme dingen.

Jeska zei

FRank, erg mooi uiteengezet. Ik sluit me bij je woorden aan.

Nog een keer @ FRank. Ik las in het Lira blaadje een aardig artikel over webwinkel toneelteksten.
www.liratheaterteksten.nl Misschien ben je hier al lang van op de hoogte maar ik vond het een goed initiatief dus ik dacht ik laat het even vallen.

Jan Paul zei

Clever thinking FRank! Het kan in theorie. Je zou het moeten roeren in een perfect isolerende thermosfles en het dan met een mixer moeten kloppen. De soep mag inderdaad niet alle kanten op slingeren. De energie van de mixer moet omgezet worden in warmte-energie en niet in bewegingsenergie. De mixer moet dus rondtollen terwijl de (dikke) soep
vooral blijft staan.

In verffabrieken heb je zo'n situatie. Daar wordt dikke verf soms wel dagen achter elkaar geroerd. En daardoor ontstaat er uiteindelijk een temperatuur van zo'n 70 graden!

ted zei

Je kunt ook heel goed in een persoon roeren die daar dan heel warm van wordt.

FRank zei

Ik had er inderdaad al over gehoord, Jeska, maar ben er nog niet ingedoken.

Weet je ook waarom ze verf dagenlang willen roeren, zodat het die temperatuur krijgt? Het zal er wel dunner van worden, maar daar zijn toch snellere en makkelijkere methodes voor?

Harry Mens zei

Ben persoonlijk meer van het onroerend goed.