woensdag, maart 05, 2008

Jacobus Kervel over ceviche

Ceviche. Het klinkt deftig, het is onvoorstelbaar lekker en je eet het vooral in de wat duurdere restaurants. Maar het is van huis uit armeluisvoedsel. En ideaal voor mensen die geen vis kunnen koken - in de dubbele betekenis van het woord koken. Het is namelijk een koude vorm van garen. De vis wordt 'gekookt' in zuur. Het zuur zorgt er namelijk voor dat het slappe, wat transparante eiwit van de vis ineens mooi wit en heerlijk stevig wordt.

En het is o zo simpel om te maken. Het enige wat je nodig hebt is tijd, en ingrediënten natuurlijk. Een stevige witte vis, citroen- of limoensap, (een Spaanse) peper en wat zout zijn eigenlijk al voldoende, maar wat extra smaakmakers kunnen geen kwaad. Zoals rode ui, knoflook, cayennepeper, kerstomaatjes en peterselie of koriander. Op de foto zie je ook radijsjes, maar daar moet je van houden. In plaats van witvis kun je bovendien bijvoorbeeld rauwe garnalen of schelpjes gebruiken.

Verder is het simpel. Snij de vis in dobbelsteentjes. Pers voldoende citroen- en/of limoensap uit, zodat de vis helemaal onder komt te staan. Voeg verse peper, tabasco of sambal naar smaak toe. Wat meer als je van scherp houdt, wat minder als je er niet van gediend bent. Cayennepeper is ook heerlijk. En dan nog wat smaakmakers naar keuze. Mijn favorieten zijn rode ui, koriander en kerstomaatjes. Nog wat zout erbij, minstens drie uur ijskoud laten staan en... bon appétit.

In Zuid-Amerika eten ze het gewoon zo, met wat maïs of zoete aardappel. Maar lekker in een tortilla of wrap kan natuurlijk ook.

9 opmerkingen:

Gina zei

ha, eten! bedankt Jacobus Kervel, want nu weet ik ook hoe het heet. hadden ooit bij Italianen heerlijke tonijn gegeten en zij zei toen dat het zichzelf in citroensap gaarde. best een wonderlijk proces. en zeer energie-zuinig.

ted zei

Dus jij houdt niet zo van radijsjes, Jan Paul?

Jan Paul zei

Neuh. Je kan er wel iets leuks mee doen qua garnering. Van beneden (de wortel) naar boven (de steel) snij je de radijs in, zodat het schilletje los komt van het hart. Daarna in ijswater leggen. En dan opent de radijs zich als een bloem!

Gina zei

nog ff, ik ga het dus met garnalen proberen morgen! bedankt voor de tip.

Jan Paul zei

Ik ben benieuwd, Gina!

Jeska zei

Heb je tegen wil en dank die radijsjes bovenop die garnaaltjes in crémebedjes zitten wegwerken! Had je moeten zeggen, joh!
Alhoewel je het nauwelijks proefde moet ik zeggen. Radijs kan zo scherp zijn. Was nu niet

ted zei

Radijsbloemen maken is wel erg nichterig, Jan Paul. :-)

Jan Paul zei

Mag ik ook eens een keer iets nichterigs hebben!

Petra zei

Dank je heb jaren geleden dit gehad in een mexicaans menu bij vrienden was erg! lekker. kon nooit nergens een recept vinden, heb er nu ook nog een naam voor bij gekregen die het natuurlijk goed doet op feesten en partijen.staat toch leuk ik heb nl ook geen olympische medailles of nobelprijs op zak. grtzz petra