woensdag, maart 26, 2008

Derren Brown (door Miebeth Zalfjes)

Derren Brown heeft een televisieprogramma waarin hij allerlei 'psychologische' trucs uithaalt. Die trucs hebben meestal te maken met subliminale tekens waarmee hij de gedachten van de kijker probeert te beïnvloeden. Niet iedereen is gevoelig voor die tekens, maar veel mensen wel. En aangezien er miljoenen mensen naar zijn programma kijken, zijn er heel veel postieve reacties.

Dat is een principe waar Uri Geller gebruik van maakte. Geller liet mensen hun kapotte klok of horloge uit de kast of van de zolder halen, terwijl hij 'kinetische helende energie' de wereld in stuurde. Veel mensen deden wat hij vroeg. Daardoor kwamen de mechanieken van de uurwerken weer in beweging. En bij een aantal mensen (laten we zeggen een procent) ging de klok of het horloge weer werken. En die mensen mochten allemaal bellen. Een procent van een miljoen kijkers is heel veel. Dus de lijnen raakten overbezet.

De subliminale trucs van Derren Brown hebben een hoger scoringspercentage. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor subliminale technieken. Het werkt als een vorm van hypnose. De resultaten zijn dan ook spectaculair. Ze zijn zéker niet in scène gezet. Vorige week nog zijn er filmopnamen gemaakt van criminelen die dezelfde trucs gebruiken als Brown. (Ze 'hypnotiseren' een caissière en vragen een stapel bankbiljetten uit de geldla. Iets wat Brown in zijn programma ook doet). Maar de spectaculairste psychologische trucs... dat zijn vaak dezelfde goocheltrucs die Hans Kazan ook gebruikt. Je weet het daarom nooit bij Derren Brown.

Hier onder een filnpje dat uitlegt hoe Brown subliminale signalen stuurt.


14 opmerkingen:

marieke zei

Naar aanleiding van het stukje van gisteren en vandaag. Nog even over het goochelgehalte van dit soort dingen:
Een vriend van mij zat in de Uri Geller-show. Hij bereikte daar zelfs de finale. Kijkend op internet verbaasde mij hoeveel mensen tijdens zijn optredens allerlei vreemde verschijnselen thuis opmerkten. Computers die plots uitvielen en dergelijke. Heel raar allemaal. Helemaal omdat ik honderd procent zeker weet dat het allemaal trucs zijn. Hele knappe trucs, dat dan weer wel. Wie zien natuurlijk ook graag dat wat we willen zien.

Jan Paul zei

Helemaal gek dat mensen vreemde dingen opmerken bij dát programma. Want daar is het toch de bedoeling dat het allemaal trucs zijn? Niemand claimt in dat programma toch paranormale gaven?

En kan jij nu ook een paranormaal kunstje, Marieke? Ik kan lepels buigen.

Jeska zei

Er ligt nú een lepel voor mijn pc, Jan Paul. Ik wacht in spanning af!

En hoe heet die man ook alweer die Uri ontmaskerde? Hij leek op een tuinkabouter.

Jan Paul zei

Ik kan het niet op afstand, Jeska...
En de tuinkabouter heet James Randi. Die kwam ook aan het woor in het programma over Char. (Dat programma dat met copy-paste van mijn blogstukjes over Char was overgenomen. Hilversum laat zich wel vaker inspireren door mijn blog. Gisteren had DWDD Hans Otjes in het programma, die vorig jaar al bij mij in De Ster uit het Verleden zat.)

Ingrid zei

Over Ster uit het verleden gesproken... hoe zou het zijn met Mindy, van Mork?

jeska zei

Hm... gebruik je dan twee handen om de lepel te buigen?
Jamaar, da's niet eerlijk hoor, want dan kan ik het óók.

Ach, ja James Randi.
Ik zag destijds ook zijn mening over homeopathie!

marieke zei

Ik verbaasde me erover hoeveel mensen echt geloofden in het Uri Geller programma. Als ik opmerkte dat het er soms verdomd knappe trucs werden gebruikt, riepen sommige mensen verbaasd: Trucs?!?!
SBS noemde de deelnemers ook mentalisten. Zij mochten zichzelf niet als goochelaar of illusionist betitelen. Er is m.i. dus bewust getracht mensen er in te laten geloven. Kwalijk vind ik dat. Het doet wat mij betreft afbreuk aan het vakmanschap van sommige van de mensen die daar aan deelnamen.

En of ik trucjes kan? Nee, daar moet je heel lang voor oefenen. Weet wel hoe sommige dingen werken. Dat dan weer wel.

bibi 100% mayoniste zei

Geheel off topic, maar ik wil enkele trouwe bloglezers erop wijzen dat ik een nieuwe mayonaise heb ontdekt: de olijvonaise van machandel. De gewone basis machandel kende ik al, maar deze is werkelijk spetterend.

ted zei

It´s a small step for Bibi...

Gina zei

hahahaha. mayoniste!!!

bibi zei

Ted, ik om er nu achter dat het opzet was. Jan Paul had heel stiekem subliminale mayonaise boodschappen naar me zitten sturen.

Jan Paul zei

Hèhè...

Jullie denken dat je jullie comments zelf bedenken. Maar stiekem zijn ze allemaal subliminaal door mij geregisseerd.

ted zei

Maakt niet uit, Bibi. Subliminale mayo is óók mayo!

bibi zei

Ik blijf jullie, al dan niet ingestraald door hogerhand, op de hoogte houden van mijn mayo bevindingen.