zaterdag, maart 22, 2008

De evangeliën


Wie het handschrift van Lucas of Matteüs zou willen zien heeft pech. De oorspronkelijke teksten zijn nooit gevonden. Er zijn alleen kopieën van gevonden. En dan meestal nog alleen van een fragment. Het oudste fragment is een stuk uit het Johannesevangelie. Het stamt uit de tweede eeuw en is kort na het schrijven van het origineel verschenen. Echte complete kopieën stammen pas uit de vierde eeuw. Het oudste fragment is opgespoord in een klooster in de Sinaïwoestijn. Het ligt nu in het British Museum.

Het lastige is alleen dat er heel veel teksten gevonden zijn uit deze tijden. Verschillende versies van de evangeliën, maar ook andere evangeliën die weer een geheel ander licht op het Bijbelverhaal lieten schijnen. Zoals het evangelie van Maria Magdalena en het Judasevangelie. Het was telkens aan de Pausen om te bepalen welke teksten wel en welke teksten niet in de Bijbel thuishoorden. Deze laatste twee dus niet. Ook interessant is dat ze kozen voor de latere versies van de evangelieën. Die latere versies waren veel antisemitischer van aard dan de eerste versies. De christelijke joden moesten zich namelijk afzetten tegen de 'reguliere' joden.

Kortom, uit een hele hoop vaak bizarre teksten koos het Vaticaan welke fragmenten er wel en welke fragmenten er niet in thuishoorden. De Openbaringen van Johannes dus wel (waar zevenkoppige draken in voorkomen), en de net iets minder vreemde profetieën van Maria Magdalena dus niet.

3 opmerkingen:

ted zei

Het enge is dat die evangeliën ondanks alles wat ertegen pleit worden gezien als het woord van God.

Jan Paul zei

Dat is precies wat ik met deze stukjes wil laten zien.

Al die waanzin (tot en met oorlogen toe) is gebaseerd op een paar papyrusvellen die met enige willekeur door een paar Middeleeuwse geestelijken bij elkaar zijn geschraapt.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen nog zo gelovig zouden zijn als ze wisten op welke manier het Nieuwe Testament tot stand is gekomen.

ted zei

Nou ja, het feit alleen al dat er een Oud Testament en een Nieuw Testament zijn moet al een alarmbelletje doen rinkelen.