maandag, februari 04, 2008

Woonachtig: het woord zonder bestaansrecht

Als iets honingachtig smaakt, dan weet je dat het ongeveer als honing smaakt. Maar het ís geen honing. Een schilderachtig gebied, is zo mooi als een schilderij. Maar het ís geen schilderij. Een roodachtig jasje lijkt een beetje rood, maar is het nét niet. Het achtervoegsel '-achtig' staat dan ook voor 'net als' of 'bijna'.

En toch zijn er mensen die 'ik ben woonachtig te...' zeggen in plaats van 'ik woon in...'. Waarom? Het is lelijker, het heeft twee keer zoveel lettergrepen en het is een stuk onduidelijker.

Want je bent woonáchtig. Dus je woont er niet echt? Heeft het geen dak? Kampeer je er? Er staan een bed en wat stoelen, maar verder ook niet? Of is het compleet ingericht en ben je er zo nu en dan, maar om nu te zeggen dat je er woont... neuh? Of woon je in Ootmarsum, wat op kosmische schaal zo dicht bij New York ligt dat je kunt zeggen dat je woonachtig te New York bent?

Deze kluizenaar is misschien woonachtig. Want echt 'wonen' kun je het niet noemen wat hij doet. Verder heeft het woord woonachtig geen bestaansrecht. Het moet per 5 februari 2008 bij koninklijk besluit afgeschaft worden.

17 opmerkingen:

Dini Vreugdenhil uit Jisp zei

Fijn Jan Paul, dat iemand eindelijk iets belangrijks aan de kaak stelt. Je hebt helemaal gelijk.

Wil de smet uit Oostbroek zei

Ik sluit me daar volledig bij aan. Hulde!

Henk de Vries zei

Joran is schuldig. Echt wel.

Wilco Stuiter zei

Jan Paul, ik heb de indruk dat jij je eigen comments schrijft. Klopt dat?

Jan Paul zei

Niet!

ted zei

En wat te denken van prachtig? Als iemand zegt dat je een prachtig boek hebt geschreven, nou, dat weet je het wel. Of dat ze zeggen dat je relatie naar het publiek erg prachtig is. Nou, dan kun je wel inpakken. En dan zwijg ik nog maar over jachtig, machtig, krachtig en tachtig!

Jan Paul zei

En dan zijn er nog mensen die beweren dat God en Allah almachtig zijn. Een alm is een weide. Dus dat is pure blasfemie.

ted zei

Laatst was ik met een zwangere vriendin op stap die werd uitgescholden voor drachtig, maar ze is écht dokter, hoor!

Jeska zei

Ik ben zo benieuwd waarom je
'woonachtig' veracht?
Kwam het vandaag zomaar in je op? Of heb je al een tijdje last van een innerlijke struggle met de betekenis/ het bestaan van dit woord?

Jeska zei

Ehm, je waarom is wel duidelijk natuurlijk.
Ik bedoel wanneer viel dit woord je op en waarom stoorde het je toen ?

Jan Paul zei

Nou, verachten... ik heb er een hekel aan. Het komt zo ambtenarentalerig over. En het slaat helemaal nergens op, woonachtig zijn.

Je bent niet woonachtig. Je woont. Punt.

Jan Paul zei

Het is al bijna 5 februari 2008 en de regering heeft nog níéts gedaan...

Jeska zei

Schandalig.

Marijn zei

Schandachtig! Hmpf!

Anoniem zei

Je hebt me overtuigd, het word IK WOON IN.. Dank

Robert zei

En 'bergachtig' zou dus dan een gebied moeten zijn waar dingen staan die op bergen lijken...>

Anoniem zei

Inderdaad is 'woonachtig' synoniem met 'wonend'. Echter kan ik me voorstellen dat in ambtenarentaal dat niet zo is: 'woonachtig' betekent dan "formeel gehuisvest in" (d.w.z. ingeschreven op een adres); je kunt dan dus wonen in plaats X maar woonachtig zijn in plaats Y, door bijv. bij een partner te wonen maar nog wel elders te zijn ingeschreven. Maar ik ben geen ambtenaar, dus dit zijn slechts vermoedens!