dinsdag, februari 05, 2008

Jacobus Kervel over vijf eenvoudige trucs om op een topkok te lijken

Je hoeft geen topkok te zijn om als een topkok te koken. Er zijn een paar eenvoudige trucs waarmee je gerecht er zonder enige extra moeite spectaculairder en professioneler uitziet en smaakt. Dit zijn ze:

  • 1 Let op de kleuren. Je ogen willen sensatie. Dat betekent uitbundige kleuren. En dat zijn vaak contrasterende kleuren: groen met oranje of rood, paars met geel, etc. Ziet je gerecht er saai uit? Voeg een kleurrijk element toe voor de garnering. Paprika's en julienne gesneden wortelen doen wonderen.
  • 2 Stapel smaken. Venkel heeft bijvoorbeeld een anijsachtige smaak. Dat combineert daarom extra goed met anijs. Stoven in Pernod is daarom een spannende optie. Met vruchten gaat het ook goed. Combineer je vruchten met elkaar, dan smaken ze samen zoeter dan individueel.
  • 3 Zorg in andere gevallen juist voor contrasterende smaken. Vet heeft vaak een zuurtje nodig. Vette vis en citroen horen daarom bij elkaar. Maar zoet en zuur doet het bijvoorbeeld ook goed.
  • 4 Zorg voor een spannende bite. Krokant en zacht zorgen voor een aangename sensatie. Probeer altijd naar dit soort combinaties te zoeken. Met croutons in soepen en salade bijvoorbeeld. Of een krokant korstje.
  • 5 Ga de hoogte in. Alle topkoks maken torentjes, wigwammen en andere driedimensionale gerechten. Dat ziet er veel spectaculairder uit. Een kleine moeite met een enorm effect.

3 opmerkingen:

bibi-patattoloog-gastonoom zei

Daarom moet je patat ook uit een zak eten en niet uit een plastic bak. Gestapelde frieten met mayonaise als toppunt d'r overheen gestort.

ted zei

Bibi heeft gelijk: friet moet in een zak met een klodder mayonaise of frietsaus erop, zodat je met je blote vingers, of als het niet anders kan met een houten of plastic vorkje, de frieten uit de zak moet vissen, waarbij je erop moet letten dat je niet met de eerste frieten meteen alle mayo hebt opgelepeld. De kunst is om een zak friet zo leeg te eten, dat je voor je laatste frietje óók nog saus over hebt.

bibi-patattoloog-mayoniste zei

Precies Ted! Want een friet doorboren met een vork is patatmoord. En wat dat verdelen van de mayonaise betreft: ik vraag weleens om een dubbele portie. Dat klinkt klef, maar ooooooo wat heerlijk. Dan ga je al die verrukkelijke goudgele jongens redden van de mayonaise verdrinkinsdood.