vrijdag, februari 22, 2008

Brunei

Het is iets groter dan Gelderland. Het heeft alleen beduidend minder inwoners (390.000) en een bruto nationaal product van 9 miljard dollar. Het land wordt in tweeën gedeeld door Maleisië, waar het tegenaan ligt. Maar bijna iedereen woont in het westelijk deel. Verder is het land prima als toerist te bezoeken, vooral als je een tripje naar Maleisië maakt. Een nachtleven is er alleen niet, dus vroeg je bedje in met een boek. Tot zover het encyclopediedeel.

Want wat Brunei nou echt zo bijzonder maakt is die gekke sultan. Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah. Hij is er de baas. Zijn familie is er al sinds de vijftiende eeuw aan de macht. En de aanwezigheid van zowel olie als gas heeft het land (lees: de familie van meneer Bolkiah) in de laatste eeuw schathemeltje rijk gemaakt. Ooit was hij zelfs de rijkste man ter wereld, maar hij mag nog niet klagen.

In letterlijke zin kun je hem niet tot de nouveau riche mogen beschouwen, maar hij gedraagt zich wel zo. De goede man heeft alleen al een lading Rolls-Royces waar Bhagwan postuum van zou kwijlen. Het zijn er meer dan vijhonderd. Maar hij heeft ook genoeg exemplaren van overige merken. Geen Mazda’s of Skoda’s, maar wel Ferrari’s, Jaguars, Porsches... ach noem maar op. Oh ja en een paar Formule 1 bolides. En een paar helikopters en Boeings, waarvan hij er een heeft ingericht met gouden meubels. Zijn woning mag er trouwens ook zijn (zie boven). Hij woont in het grootste huis ter wereld.

Hij houdt niet al het geld voor zichzelf en zijn familie. Zo mag zijn badmintonleraar rekenen op een jaarsalaris van 1.8 miljoen euro. En als hij zichzelf iets teveel schenkt en zijn familie iets te weinig, dan pakken ze het gewoon zelf. Zo moest hij een rechtszaak aanspannen tegen zijn broer Jefri, die zo’n 12 miljard euro had verdonkeremaand. De zaak is inmiddels in der minne geschikt. Een ander schandaal in de familie was een feestje dat de sultan ooit organiseerde. Hij liet daar onder andere de toenmalige Miss USA naakt dansen. Volgens de miss gebeurde er zelfs meer, tegen haar zin. Ze spande een rechtszaak tegen hem aan, maar zonder succes. De sultan kan niet vervolgd worden. Gek genoeg kreeg een andere aanwezige dame die hem een proces aanspande 500.000 pond bij een schikking.

Verder schijnt het een hele toffe peer te zijn. Dat vinden de andere koningshuizen in elk geval. Hm. Kweenie.

2 opmerkingen:

Edward zei

Dankjewel, dankjewel. Lijkt mij ook een leuke gozer inderdaad, die sultan.
Maar dit stukje is alleen al de moeite waard door zijn naam, geweldig. En door die badmintonleraar, uiteraard.

Hulde voor Jan Paul. Zoals altijd.

coen zei

Na een dag kan ik mijn frikkerigheid niet meer controleren: 'schikking'.