dinsdag, februari 19, 2008

Anti (door Miebeth Zalfjes)

Als je ze een paar miljoen keer vergroot, dan zien virussen er eindelijk zo eng uit als ze daadwerkelijk zijn. Want als het gaat om het uitroeien van complete diersoorten, dan is de mens een onschuldig lammetje vergeleken bij deze moordenaars. Gelukkig hoeft het niet altijd zo ver te komen. De natuur heeft elke soort uitgerust met het vermogen om antistoffen te creëren. Elke leven wezen heeft een lichaamseigen verdedigingsmechanisme dat virussen doodt.

En met die antistoffen is iets interessants aan de hand. Ze blijven aanwezig in het DNA van een bepaalde soort. Virussen zijn namelijk lastig uit te roeien, daarom blijven we die verdediging nodig hebben. Zo hebben wij een enorme hoeveelheid antistoffen die ons in het verleden van de mensheid hebben gered. En daarvoor, toen we nog de aap waren waar we van af stamden. En daarvoor, toen we nog een vaag aapachtig zoogdier waren. En daarvoor...

De mens heeft daarom enorm veel antistoffen die met bijvoorbeeld chimpansees overeenkomen. Maar weer minder die overeenkomen met die van de muis of kabeljauw. Hoe nauwer je evolutionair met een soort verwant bent, hoe meer antistoffen je deelt. Het is een wet waar niet aan te tornen valt. Je kunt dus door naar die antistoffen te kijken extra inzicht krijgen in de evolutie. En de resultaten die daar uit zijn gekomen zijn verbluffend.

Zo blijkt dat de giraffe, het hert, het nijlpaard en de walvis een gezamenlijk verleden hebben. Anders gezegd: een hert lijkt evolutionair gezien meer op een walvis dan op een kameel of paard. En een nijlpaard lijkt zo meer op een giraffe dan op een neushoorn.

Lang leve de antistoffen!

12 opmerkingen:

ted zei

Daarom worden mensen ook niet verliefd op iederéén! Mensen hebben vaak veel antistoffen tegen elkaar, maar soms kom je iemand tegen waar je geen antistoffen tegen hebt. Als die ander ook geen antistoffen tegen jou heeft, heb je geluk. Dan is het liefde.

marieke zei

Nee joh, dat zijn de feromonen. Je wordt verliefd met je neus.

Jan Paul zei

Lang leve feromonen!

marieke zei

Tis allemaal scheikunde... Wat een desillusie.

ted zei

Nou, dan houdt de liefde zeker op als je snipverkouden bent!

coen zei

Ik vind zo'n virus wel leuk op die grootte. Als je het een kleurtje geeft is het net een lampionnetje.

Jan Paul zei

Nee zo'n Middeleeuws wapen. Een goedendag heet dat geloof ik.

Miebeth Zalfjes zei

Het draait niet alleen om feromonen, Marieke. Andere factoren spelen ook een rol. Zoals uiterlijk. Zo schijnen we een voorkeur te hebben voor mensen die op onszelf lijken...

ted zei

Daarom zijn er ook zo veel homo´s.

marieke zei

Interessant Miebeth... En wat bedoel je precies met lijken op? Verklaar je nader!

Miebeth Zalfjes zei

Dr. Little van de Universiteit van Liverpool onderzocht bij proefpersonen welke gezichten zij als aantrekkelijk beschouwden. Daarbij maakte hij ook foto's van het gezicht van de proefpersonen. Het aantal overeenkomsten in de gezichten bleek opmerkelijk.

Er zijn inmiddels soortgelijke onderzoeken gedaan met dezelfde uitkomst.

marieke zei

Ik ga ook eens wat fotovergelijkingswerk doen. Eens kijken of er sprake is van ware liefde.