maandag, januari 21, 2008

Waaistem (door Alexander)

Cat Power pakt een liedje en ze doet hem zijn jas uit, zijn trui, zijn broek, tot aan zijn ondergoed. Dan rukt ze het vel van zijn lijf en peutert ze de spieren en aderen en organen los. Met het geraamte gaat ze aan de slag. Die doet ze een jasje en een stropdas aan, zet een vilten hoed op de schedel en stopt een sigaar tussen de kaken, half scheef, hij hangt er quasi-nonchalant uit.

De covers van Cat Powers die het album JUKEBOX bevolken zijn nauwelijks covers. Het zijn aangeklede geraamtes van oude blues en country en soul, van Hank Williams, Bob Dylan, James Brown. Totaal onherkenbaar is haar versie van Sinatra’s, ‘New York, New York’ – alleen de tekst is intact, maar er is een nieuwe melodie, een nieuw ritme, bandbegeleiding, een nieuw en compleet ander geluid, het Cat Power-geluid.

Haar geluid is alsof ze in een lege galmende hangar staat, een grijze en roestige hangar. Daar walmt sigarenrook rond, die niet oplost, maar ronddrijft op de golven van haar stem. Haar stemgeluid is als rondzingende windvlaagjes, ze waait door de muziek heen zoals Bob Dylan dat ook kan, maar dan met een heldere vrouwenstem. Haar hoge tonen zijn altijd kraakhelder en niet-snerpend, haar lage tonen kruipen als de tocht onder de deur, een koele maar walmende tocht, hartstocht.

Het is veel lucht die je hoort, op JUKEBOX. De muzikale begeleiding voelt minimaal aan – terwijl er toch meestal een drummer en een pianist en een gitarist aan het werk zijn. Zij laten de walmende zang van Cat Power de boventoon voeren. Met haar waaistem kleedt zij het geraamte aan met een paar veelzeggende kledingstukken én blaast oude klassiekers een onherkenbaar nieuw, en toch ouderwets bewezen-goed aanvoelend leven in.

Hier kun je het hele album zomaar gratis en legaal beluisteren.

4 opmerkingen:

Ingrid zei

Hè, fijn Alexander, muziek op de maandag! Ik moet het luisteren uitstellen tot later, maar ik ken Cat Power een beetje van eerdere cd's (You Are Free en The Covers Record) dus ik ben benieuwd naar deze nieuwe.

Ken je Susanna and The Magical Orchestra? Cd's als Melody Mountain en List of Lights and Buoys. Daar is jouw recensie ook op van toepassing. Uitgeklede, vrijwel onherkenbare covers. Alsof iemand een groot Noors woud is ingetrokken om daar zachtjes wat voor zich uit te zingen. En dan wat elfjes tegenkomt die meespelen. Zoiets. Luister hier: http://www.myspace.com/susannamagical

Ingrid zei

P.S. En wat schrijf je het weer mooi en aanstekelijk op!!

bibi zei

Nou Alexandertje: alleen al het woordje waaistem is prachtig. En tocht en hartstocht. Ik ga gauw luisteren.

Jeska zei

Mooi geschreven, Alexander.
You really have a way with words!