woensdag, januari 02, 2008

Traditie

Stel nou dat het vuurwerk pas vorig jaar zou zijn uitgevonden. Tot die tijd hadden we nog nooit van rotjes, vuurpijlen en miljoenklappers gehoord. En iemand bedacht ´hé, laten we eens iets leuks doen met dat vuurwerk rond oud & nieuw´. En iedereen vond het een goed plan. En oud & nieuw verliep zoals de afgelopen tientallen jaren. Dus...

  • Met honderden gewonden (van wie tientallen zwaargewonden) en zelfs een dode hier en daar.
  • Met honderden branden die voor miljoenen aan schade aanrichten.
  • Met veel vuurwerkoverlast weken voor en na oudejaarsavond.
  • Met vele vele duizenden huisdieren die dagenlang bang zijn.
  • Met duizenden longpatiënten die een dag lang moeilijk kunnen ademen.
  • Met een enorme berg aan milieuonvriendelijk afval op straat.

Het zou direct voor het jaar daarop verboden worden. En niemand zou dat gek vinden.

Maar als je het nu zou verbieden, dan staat de wereld op zijn kop. Want het is traditie. En het is zo leuk. Maar is het wel zo leuk? En moet je een bepaalde traditie wel in stand houden als die niet meer van deze tijd is?

Ik ben gek op siervuurwerk. Het hoeft van mij ook niet verboden te worden. Maar verbied het alleen aan particulieren en laat het voortaan aan professionals op (dorps)pleinen over. Scheelt een heleboel ellende.

11 opmerkingen:

Hilda zei

Het schijnt dat in Frankrijk niemand vuurwerk af mag steken, behalve de overheid. Dat zou bij ons ook moeten.

ted zei

Aan de Herengracht hier in Amsterdam is in de nacht van oud op nieuw een pand in brand gevlogen, naar men zegt door een vuurpijl. Ik ben er daarstraks langsgelopen en haalde nog enigszins opgelucht adem, want vanaf de gracht te zien zijn de buurpanden gespaard gebleven en de onderste verdiepingen van het huis ogen redelijk onaangedaan (al zal het binnen een complete ravage zijn!).

Edward zei

Van harte eens met je pleidooi, Jan Paul.

Edward zei

Verder had ik -off topic- nog een vraag: vandaag hoorde ik hier in Rotterdam weer iemand 'Kanooone' zeggen, als een soort krachtterm. Elke keer als ik dat hoor vraag ik me af waar dat vandaan komt. Denk je dat Miebeth dat weet?

bibi zei

Ik vind het primitief, die rotjes. En ik schrik me elke keer helemaal gek als er onverwacht, midden op de dag, een wordt afgestoken. Het maakt een diepe agressie in mij los. Dus weg met dat vuurwerk. Maar siervuurwerk is mooi mits zonder al te veel knal. Volgend jaar posters in onze straat Jan Paul, zodat honden weer zonder bibbberen kunnen rennen in het park?

Ingrid zei

Helemaal mee eens!!

Het 14 juli vuurwerk in Frankrijk is zó prachtig! Ik heb het twee keer meegemaakt in Bretagne. Eén keer op de rotsen aan zee, kijkend op een dorpje aan de andere kant van de riviermonding. De andere keer vanaf een balkon uitkijkend over zee, waar vanaf boten vuurwerk werd afgestoken. Het strand zat vol en iedereen was muisstil.

Kon dat hier maar ook zo.
In Nederland vind ik de dagen rond oud en nieuw een ramp.
Me rotschrikken van knallen, mijn katten overstuur, mijn astmamedicatie op dubbele dosis. Laten we vuurwerk aan professionelen overlaten. Met zoveel mogelijk sier en zo min mogelijk knal.

coen zei

Niet zo soft jongens: lekker knallen. En vroeger knalde dat vuurwerk allemaal veel harder en lag er veel meer papiertroep (wat ik als beginnende dubbele kanonslagenafsteker prachtig vond).

Jan Paul zei

Neeneenee. Alleen siervuurwerk. En dan ook nog zo veel mogelijk geluidloos.

Hilda zei

Of het vuurwerk alleen op tv laten zien! Dan heb je ook die stofdeeltjes in de lucht niet en de troep op straat.

Jan Paul zei

Ik had Sire een mailtje gestuurd. Daarin stelde ik een campagne voor om het geknal in de weken voor en na oud & nieuw tegen te gaan.

Maar dat willen ze niet. De vuurwerkcampagnes worden nu door de Stichting Consument en Veiligheid gedaan.

Ze begrijpen het dus niet helemaal. Veiligheid is iets anders dan overlast en dierenleed.

Hilda zei

De Nederlandse overheid is dubbelhartig. Ze verdienen aan vuurwerk, en dat telt zwaarder dan al het andere. Kijk maar naar die teerloze sigaret die ze hebben uitgevonden. Het is een uitkomst voor iedereen, maar de overheid zegt nu dat het een geneesmiddel is, zodat het niet op de markt mag. De overheid wil namelijk graag inkomsten uit roken behouden, met andere woorden: dat men blijft roken!