dinsdag, januari 08, 2008

De automatische eend (door Miebeth Zalfjes)

De wetenschap heeft veel zinloze uitvindingen gecreëerd. Een van de meesters op dit gebied is Jacques de Vaucanson. Hij is namelijk de uitvinder van de automatische eend. Ja, echt waar. En het is een meesterwerk. Zeker als je bedenkt dat deze eend in 1739 is gebouwd. Tijdgenoot Goethe vond 't het mooiste apparaat dat er ooit gebouwd was. En terecht.

Wat kon deze automatische eend? Niet zo veel als een echte eend. Zo kon hij niet vliegen en zwemmen, niet lopen en niet kwaken. Wel kon hij met zijn vleugels klapperen. En hij had veel van de mimiek van een echte eend. Bovendien zag hij er behoorlijk realistisch uit. Maar hij kon nóg iets belangrijks. De eend kon eten en drinken. Hij had een eigen metabolisme en hij kon dus ook poepen. Er zat een 'digestief raderwerk' in het apparaat. Je 'voerde' het dier met water en voedsel, wachtte een tijdje tot het mechanisme zijn werk had gedaan, en zag na enig geduld niet van echt te onderscheiden eendepoep uit het ding komen.

De Vaucanson bedacht nog veel meer apparaten, zoals een automatische fluitspelende herder. Het waren mooie en en succesvolle uitvindingen. Maar geen van deze apparaten sloeg zo in als deze eend...

5 opmerkingen:

Jeska zei

Is de eend nog te zien? Ik ga de wereld over om hem te kunnen zien.

Miebeth Zalfjes zei

Ja in Grenoble. Dus als je een keer naar de Alpen gaat, bezoek dan in die stad het Musée des Automates.

Alexander zei

Een automatische fluitspelende herder?!! En het tosti-ijzer heeft de tand des tijds wél doorstaan?!

Jan Paul zei

De wereld is oneerlijk, Alexander.

coen zei

Even een onderwerp voor de volgende keer. Ben aan het lezen in Stendhal en die beschrijft een soort voorloper van de telegraaf (meer telegrafie op zicht). Hoe ver stond de techniek in 1830?