woensdag, januari 23, 2008

“Cheese, Gromit!” (door Ingrid)

Begin jaren negentig ontdekte ik de klei-animatie filmpjes van de Brit Nick Park en ik was meteen òm. Zijn vondsten laten mij elke keer weer enthousiast opspringen en wijzen: “Kijk, kijk nou toch!” En ik was niet de enige. In 1991 werd hij meteen tweemaal genomineerd voor een Oscar. Zowel voor de dierenverhalen Creature Comforts (waarmee hij won) als voor zijn eerste Wallace & Gromit filmpje A Grand Day Out With Wallace & Gromit (waarmee hij het jaar ervoor overigens al een BAFTA won, de Britse Oscar, eveneens met dubbele nominatie).

Wallace, een echte Brit compleet met ruitjessloffen en gebreide spencer, een voorliefde voor thee en naar eigen zeggen “Just crackers about cheese”, samen met zijn slimme hond Gromit (wiens wenkbrauwen een geheel eigen alfabet vertegenwoordigen) stalen mijn hart en redden en passant het zieltogende kaasmerk Wensleydale van een faillissement.

Inmiddels kent iedereen de Aardman Studios van de films Chicken Run of Wallace & Gromit And The Curse of The Were-Rabbit (Oscar voor de beste animatiefilm 2006).
Niet dat ik de Oscars altijd de beste graadmeter vind voor kwaliteit, maar in dit geval hebben ze helemaal gelijk. Ik ga er niet ingewikkeld over uitweiden of analyseren. Dit moet je gewoon zelf zien.

Op zaterdagmiddagen rond 15.10 uur op Nederland 2 worden de Creature Comforts filmpjes uitgezonden. Mocht je die mislopen, kijk dan eens op Youtube.

Kijk ook eens rond op http://www.wallaceandgromit.com/ voor meer filmpjes (klik Watch Online) en meer over de personages. Er is zelfs een videoblog met filmpjes van de nieuwste productie die op dit moment gemaakt wordt (Wallace & Gromit: Trouble At’ Mill).

Hieronder drie clipjes om jullie een idee te geven.

Op een dag, wanneer de kaas op is, besluiten uitvinder Wallace en zijn hond Gromit naar de maan te vliegen, omdat daar -zoals iedereen weet- toch genoeg kaas is (uit: A Grand Day Out).


Een van Wallace’s uitvindingen gaat met hem op de loop, juist wanneer de nieuwe huurder een crimineel blijkt te zijn. (uit: The Wrong Trousers)


Wallace wordt verliefd op Wendolene van de breiwinkel, terwijl Gromit onterecht verdacht wordt van schapensmokkel. (uit: A Close Shave)

5 opmerkingen:

coen zei

naast die You Tube fimpjes staat Embed: kopiëren en in je bericht plakken en de filmpjes zelf zijn er.

Ingrid zei

Gelukt! Hoera! Zo leer ik elke keer weer bij. Dank voor je hulp!

FRank zei

En het schaap uit A close shave heeft een eigen spinoffserie: Shaun the sheep. Die wordt dagelijks uitgezonden bij Nickelodeon.

Ingrid zei

Inderdaad! Dank je, Frank!
Elke avond rond half 7.
Hier kun je ook filmpjes kijken: http://www.nickelodeon.nl/shaunhetschaap/

Ingrid zei

Trouwens FRank, jij gaat toch ook nog wel bloggen hè?