woensdag, januari 09, 2008

Borne to be Alive (door Herbert Snoekhuis)Born to be Alive, wie is er niet groot mee geworden? Het nummer is bekender dan de maker, Patrick Hernandez. Hernandez is een Fransman met een Spaanse vader en een moeder die half Oostenrijks en half Italiaans is. Misschien is dat wel de verklaring dat het nummer zo'n planetaire hit werd. Het is een van de grootste discosuccessen ooit. Het werd zelfs zo'n enorm succes dat het karakter van de voorheen zo sympathieke Fransman er spontaan door veranderde. Meneer Hernandez wenste zich voortaan alleen nog per limousine te vervoeren en maakte in televisieshows met iedereen ruzie. Voor en achter de camera.

Het nummer is met de Belgische producer Jean van Loo opgenomen in Waterloo, tegelijk met zes andere nummers. Maar geen van die nummers werd een hit. Ze werden zijn 'Waterloo'. Hernandez bleef het daarna proberen, ook met andere prodcers. Maar van Born to be Alive zijn tientallen keren meer verkocht van alle andere nummers bij elkaar.

Moeten we daarom medelijden met hem hebben? Nee. Hernandez kan er nog steeds goed van leven. Er zijn in totaal 25 miljoen singles van het nummer verkocht. En jaarlijks gaat het nummer nog steeds honderdduizenden keren in de een of andere versie over de toonbank.

Waarschijnlijk stond zijn ego hem in de weg. Had hij dat ego niet gehad, dan had hij nog een leuk wapenfeitje op zijn cv kunnen zetten. Voor de promotietour was namelijk een piepjonge Madonna Louise Ciccone uitgezocht als achtergronddanseres. Maar het boterde van begin af aan niet tussen de twee. 'Jij zult het nog ver schoppen, met die houding,' schijnt Hernandez gezegd te hebben. Het bleken profetische woorden. Madonna ging haar eigen weg en verdient maandelijks meer dan Hernandez in zijn hele leven.

Let bij het clipje trouwens op de wandelstok. Die spaarde hij. Hernandez had er een paar honderd en trad er altijd mee op. In de jaren negentig gaf hij de stok de schuld van zijn mislukking en deed hij zijn complete collectie van de hand.

12 opmerkingen:

Jan Paul zei

Dank je wel Herbert, voor deze prachtige eerste bijdrage.

Herbert zei

Geen dank, Jan Paul.

Alexander zei

Nog nóóit gehoord, nog nooit van gehoord zelfs. Maar: erg lekker nummertje wel, en leuk verhaal erbij van Herbert - complimenten en wat weet je toch altijd een leuke mensen om je heen te verzamelen, Jan Paul.
En dat filmpje is ook gaaf. Het klopt geheel met de tekst, hij knauwt steeds zo arrogantig als hij 'BoRRRn' zegt en loopt zo parmant met zijn duffe stokje te zwaaien en zet zulke secuur uitgedachte stappen en houdt zijn handje zo gemaakt-gentlemannig tegen zijn middenrif en doet op 2 minuut 39 zo namaak-macho met zijn hoofd, dat hij meer weg heeft van een kameel dan van een vetcoole ster en dat het niet anders kan dan dat hij héél vervelend is. Wel leuk dat hij nog middenin zijn eindeloze act als het licht uitgaat, ik durf te wedden dat hij in het donker nog steeds zichzelf acrobatisch en vetcool staat te vinden.
Maar lekker nummertje wel.

Jeska zei

Leuk, verhaal Jan Paul.
Ik vond plotseling: discosuccessen een mooi woord voor galgje. Al die S-en daar snapt niemand wat van.

Jan Paul zei

Ja, Herbert mag blijven.

Herbert zei

Fijn.

bibi zei

Ik wist niet dat zo'n dooie pad dit nummer had gemaakt. Ik visualieerde er altijd een rijtje trompetteraars erbij en veel heup. Maar goed, leuk is de rubriek wel. Het wordt toch een rubriek? Mogen we ook verzoekjes indienen?

Herbert zei

Verzoeken mogen ingediend worden, maar het is niet altijd zeker of ik er op in ga.

Jan Paul zei

Over verzoekjes gesproken, wie weet nog een leuke voor de rubriek 'de ster uit het verleden?'

bibi zei

Penny de Jager.

Ingrid zei

Hans van der Togt.

ted zei

Helga. Weten jullie nog? Van ´Vlammetjes´uit 1971:

Jouw handen toveren vlammetjes op m'n vel,
ik voel de vonken.
Jouw handen spelen een heel gevaarlijk spel,
het maakt me dronken.
Twee vleugels van 't verlangen, ze nemen me gevangen,
jouw handen spelen met een warme buit.

Later kwam er nog een ander hitje waarin het spel hierboven had geleid tot een zwangerschap.