zondag, december 09, 2007

Ig Nobel (door Miebeth Zalfjes)

Op het eerste gezicht lijkt de foto op een scène uit een Monty Pythonfilm. Op het tweede gezicht blijkt het een volkomen normaal tafereel bij de uitreiking van de prestigieuze Ig Nobel prijs. Want zo gaat het er aan toe. En er is altijd een goede reden waarom iemand er bij staat als een metallic gespoten Ghandi of waarom een weldenkend mens met een Chinees hoedje op een ceremonie bijwoont op de universiteit van Harvard. Maar wat ís de Ig Nobel prijs?

De Ig Nobelprijs is een alternatieve Nobelprijs. De prijzen - in dezelfde categorieën als de reguliere Nobelprijzen - gaan naar wetenschappers die hebben gepubliceerd in reguliere wetenschappelijke bladen. Een voorwaarde is wel dat het onderzoek je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet.

De prijs ontstond overigens iets onvriendelijker. In het begin werd hij uitgereikt aan onderzoeken die nooit gepubliceerd hadden mogen, kunnen of zullen worden. Zo gingen de prijzen in de eerste jaren naar de bedenker van een spermabank waar alleen Nobelprijswinnaars en Olympische medaillewinnaars aan mochten doneren, naar een Rus die elf jaar lang bijna vier (3.9) wetenschappelijke artikelen per dag schreef of naar de wetenschappers die samen met maar liefst 972 co-auteurs een wetenschappelijk rapport schreven van nog geen tien bladzijden lang.

Onderzoekers die recent zijn beloond zijn onder andere:

  • L. Mahadevan en Enrique Cerda Villablanca voor hun onderzoek naar de manier waarop lakens kreukelen als je er in slaapt.
  • Het Luchtmachtlaboratorium in Dayton voor hun pogingen om een ´homobom´ te ontwikkelen. Een bom die ervoor zou zorgen dat de vijandige soldaten en masse verliefd op elkaar zouden worden.
  • Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon en Nuria Sebastian-Galles voor hun onderzoek waaruit blijkt dat ratten het verschil soms niet kunnen horen tussen Japans dat achterstevoren wordt afgespeeld en Nederlands dat achterstevoren wordt afgespeeld.
  • Howard Stapleton die een apparaatje ontwikkelde dat pubers op een afstand houdt. Het maakt een irritant geluid dat pubers alleen kunnen horen.
  • Francis M. Fesmire voor zijn onderzoek naar het verhelpen van hikaanvallen door het geven van rectale massage.
  • Onze eigen Bart Knols en Ruurd de Jong voor een onderzoek waaruit blijkt dat muggen zweetvoeten net zo aantrekkelijk vinden als Limburgse kaas.
  • En onze eigen André Geim die met magneetkracht hebben geprobeerd om een kikker en een sumoworstelaar te laten zweven. Bij de kikker lukte het.

Speciale aandacht verdient C.W. Moeliker, van het Natuurmuseum Rotterdam, voor het documenteren van de eerste wetenschappelijke observatie van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. Dat zit zo. Er vloog een eend tegen zijn raam. De eend overleefde de klap niet. Vervolgens kwam daar woerd op af die daar zo´n 75 minuten lang op tekeer ging. Bij later inspectie bleek de dode eend ook een mannetje te zijn. In zijn publicatie probeerde Moeliker een verklaring te zoeken voor dit vreemde voorval.

Er is geen groot bedrag verbonden aan de prijs. Winnaars krijgen een kleine tegemoetkoming in de kosten. Aan het eind van de ceremonie klinken altijd dezelfde woorden: ´Voor alle genomineerden die dit jaar geen prijs wonnen - én vooral voor alle winaars - meer geluk gewenst volgend jaar!´

5 opmerkingen:

ted zei

Bij de foto moest ik onmiddellijk denken aan de tinnen man en de vogelverschrikker uit The Wizard of Oz.

Miebeth Zalfjes zei

De man met de bezem is een echte Nobelprijswinnaar. Hij veegt met zijn bezem de papieren vliegtuigjes van het podium. Die vliegtuigjes horen bij de traditie van de Ig prijs.

Een andere traditie is dat de winnaars een lezing van een minuut mogen houden. Als die lezing saai is of de minuut overschrijdt, dan begint er een achtjarig meisje heel hard te krijsen.

Wat de tinnen man daar doet weet ik niet.

coen zei

Maar nu ook nog de Darwin-award doen (Named in honor of Charles Darwin, the father of evolution, the Darwin Awards commemorate those who improve our gene pool by removing themselves from it.):

http://www.darwinawards.com/darwin/

Jeska zei

leuk zeg. Die vliegtuigjes vouwen zie ik wel zitten. IK ben op zoek naar het best vliegende papieren vliegtuigje. Ken jij een speciale vouwtechniek, Jan Paul?

Ik had ook nog een vraag voor de weekend bijlage.
Kan je een betoog schrijven over Mistletoe?
Ik was ineens benieuwd naar de geschiedenis ervan.

Jan Paul zei

Zowel de Darwin Award als mistletoe komen binnenkort aan bod. Leuke onderwerpen!