woensdag, december 12, 2007

Hét interview

De foto´s komen nog. En heel veel tijd om een mooi afgerond stukje te schrijven heb ik niet. Straks komt de taxi naar Schiphol. Maar:

- Het was buitengewooon spannend gisteren. Sybrand van Hulst is een geweldige spreker (ook voor kinderen) en hij vertelde ontzettend interessante verhalen. Niet alleen van het interview, maar ook van de ontmoeting heb ik veel geleerd.
- Bijvoorbeeld over de verhuizing van de AIVD enkele dagen geleden, van Leidschendam naar Zoetermeer. Dat betekende 600 transporten met topgeheime informatie die in verzegelde vrachtwagens werden vervoerd, begeleid door het leger, over een volkomen afgesloten route. Hoe die verzegeling precies in zijn werk ging weet ik niet, maar een vrachtwagen moest op een gegeven moment tanken en dat kon niet vanwege die verzegeling.
- Die informatie bevat natuurlijk alle namen van informanten, alle gegevens over de (valse) namen van de agenten, alle staatsgeheimen, alle procedures en codes. Etc. Etc. Etc.
- Steef Hopmans is absoluut een terechte winnaar van de geheim agententest. Hij stelde ontzettend goede vragen en maakte geweldige opmerkingen. Zo staat er in mijn boek dat spionnen altijd in het nieuws geïnteresseerd moeten zijn. ´Dat geldt niet voor meneer Van Hulst´ zei hij. ´Die weet alles al veel eerder. Dus aan het nieuws uit de kranten en op televisie heeft hij niet veel.´ Van Hulst gaf hem daarin gelijk en vertelde daar ook bij dat hij geregeld onwaarheden in de kranten leest. Hij weet hoe het echt zit, maar... kan niet reageren.
- Het is prima dat er bepaalde mythes over de AIVD bestaan. Laat iedereen maar denken dat de medewerkers tot de meest onmogelijke dingen in staat zijn. Het geeft de burger een veilig gevoel en schrikt mensen met kwade bedoelingen af.
- De prijsvraag op de site heeft in de kring van de internationale top van geheime diensten veel lof geoogst. Qua openheid is de AIVD veel verder dan andere diensten. In tegenstelling tot bijna alle andere diensten is de AIVD een organisatie die veel uitlegt en niet alleen alles geheim houdt.
- Van Hulst heeft, zoals elke agent een of meerdere codenamen. Welke dat zijn blijft ook na zijn pensioen geheim. Het is in elk geval niet een naam als PX33 of PROCTER. Het zijn gewone namen die ook in het buitenland eenvoudig uit te spreken zijn.
- Agenten hebben vanwege die meerdere namen ook meerdere telefoons. Anders lopen ze het risico dat ze met de verkeerde naam de telefoon opnemen.
- We hebben heel wat mensen in het buitenland zitten. Niet zozeer om daar te spioneren, maar ook om met andere diensten informatie te ruilen en uit te wisselen.
- Als beginnende spion krijg je eerst een maand les in een klasje. Daarna ga je als leerling met doorgewinterde agenten mee. Pas na drie of vier jaar mag je zelfstandig operaties uitvoeren.Deze post vernietigt zichzelf binnen dertig seconden na gelezen te zijn...

5 opmerkingen:

Alexander zei

Gaaaaaaaaf.

Ludo zei

28, 29, 29, 29. Ehh, Jan Paul, volgens mij is er iets mis met het tijdmechanisme.

Jan Paul zei

Shit.

marieke zei

bij mij doet ie het wel, ludo. Dus blijkbaar is er iets bij jou mis.

Geweldig verhaal, Jan Paul. Blij dat het allemaal is gelukt!

Ingrid zei

Ik sluit mij volledig aan bij Alexander en Marieke!