vrijdag, december 21, 2007

Filmpje!

Deze kerstkaart kreeg ik van Paul Teng, de tekenaar van ´Kinderen van Amsterdam´. Hij (of eigenlijk zij) is zo mooi dat ik hem jullie niet wil onthouden. Over ´Kinderen van Amsterdam gesproken, we hebben afgelopen week een filmpje gemaakt over het boek. En dat filmpje is hier te bekijken.

8 opmerkingen:

Gina zei

Mooie tekening.
En dan wens ik jou, Bibi en Sien mooie Kerstdagen!

(Ik zag laatst een Vara gids of de VPRO gids en bladerde daarin en ineens een hond, "hey, dat lijkt Sien wel" en het was Sien ook, met Bibi samen. Over jeugdige delinquenten. Tja.)

coen zei

Leuk filmpje met tot mijn verrassing een mooi beeld van café 't Aapjen. (Heb ik nog een gedicht over gemaakt, lees Poëtisch Amsterdam of Sing Sing) (of klinkt dat weer te opschepperig)

ted zei

Inderdaad, leuk en interessant filmpje. Maar naar aanleiding ervan heb ik wel een paar vragen.
Je hebt het over spinhuizen voor vrouwen en rasphuizen voor mannen. Was dat omdat de vrouwen voor straf moesten spinnen en de mannen raspen? Of werden die vrouwen gestraft doordat ze tussen de enge spinnen werden gezet? - Dat ´raspen´ snap ik dan niet helemaal.
Verder zeg je dat onder de huidige Dam de oude dam ligt. Eigenlijk snap ik niet goed waarom wat oud is altijd onder iets anders ligt. Dat zie je ook altijd bij opgravingen. Maar hoe raakt dat oude onderop? Komt dat, in het geval van die dam, doordat die dam in de loop der tijd steeds dieper de grond in gezakt is? Of hebben ze er steeds meer grond overheen gegooid omdat ze, bijvoorbeeld, geen zin hadden om die oude dam af te breken?

Jeska zei

Erg leuk filmpje, Jan Paul.
Volgens mij had je het berenkoud! Klopt dat?

Edward zei

Jan Paul, ik heb met groot genoegen naar het filmpje gekeken. Dit IS Klokhuis, en dat zonder repetitie en uit de losse pols. Ik zou nog wel veertien van die filmpjes willen zien.

coen zei

Aan de reacties te zien ben je toe aan een eigen tv-programma.

Jan Paul zei

Leuke reacties!

Gina, het was weer een typische wethouder Hekking imitatie van Sien. Sien groot op de voorgrond en Bibi klein in de verte op de achtergrond.

Het grappige van ´t Aepjen is dat ze het laatste zinnetje er uit hebben gemonteerd. Daar zei ik: ´Maar of het nou écht waar is...?´ Want het is helemaal niet zeker of dit verhaal klopt.

In de spinhuizen moesten vrouwen wol spinnen. De mannen moesten Braziliaans hout raspen, daar werd verf van gemaakt. Dat was een rotkarwei omdat er een stroperige zwarte drap uit kwam die overal ging zitten, van het haar tot aan de tenen.

In Amsterdam werden afgebroken huizen als fundament gebruikt voor nieuwe huizen. Zo lag de grond al iets hoger. Dat moest, omdat de grond er door bewoning en bebouwing inklinkte en dus soms bijna lager dan het (grond)water ging staan.

Bij de Dam ligt het iets anders. Die dam werd niet meer gebruikt (het was een soort sluisje). Daarna werd er een plein van gemaakt door er grond overheen te storten. De Dam heeft zo een tijd ´Die plaetse´ geheten.

En ja, het was berekoud. Zeker op de boot!

Er komt nóg een filmpje. Dat is voor Kidsweek.

Ingrid zei

Leuk filmpje!! Link je het volgende filmpje ook?